Fasole bătută (rețetă din 1931)

Cosmin Dragomir Mănăstirești Rețete Zdravene

După ce am fiert fasolea fără zarzavat o scurgem de apă, o lăsăm să se răcească și o trecem prin sită. Punem îmtr-o cratiță untelemn să se încingă, iar când este încins, îl amestecăm cu fasolea dată prin sită, până se face ca și o cremă. Untdelemnul încins înâlbește fasolea. După aceea punem ustuori pisat mârunt și piper. Când am amestecată cu toate acestea, o punem într-o farfurie întinsă și cu un cornet îi dăm diferite forme. Puntem untdelemn într-o cratiță și-l încingem. Tăem puțină ceapă peștișor și o prăjim în untdelemn până se rumenește. Dacă vrem îi punem și vopsea (?!) roșie să aibă o culoare mai frumoasă. Ornăm fasolea cu ceapă prăjită, căci cu cât este mai frumos ornamentată o mâncăm mai cu poftă. Se servește al doilea fel.

Din “Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.

Written by

Răspundeți

Check Also
Icre de fasole (rețetă din 1931)
Se ia fasolea fiartă fără zarzavat, se trece prin sită și se freacă cu untdelemn ...