Minciunele (rețetă din 1933)

Cosmin Dragomir Rețete Zaharicale

Minciunelele sau uscățelele sunt niște prăjituri. Ele o prepară din făină, gălbenuș de ou și puțin rom. Nu punem albușul, fiindcă nu dă voie să crească prăjitura în deajuns și le și întărește. Se prepară astfel: se ia făina, se cerne și se pune pe o planșetă. În mijlocul făinii spargem ouăle punând numai gălbenușul, câteva picături de rom și su un vârf de cuțit de sare. Cu ajutorul unei furculițe sau a unui cuțit mestecăm până se face o cocă potrivit de tare. Luăm această cocă și o frământămcu podul palmei. Apoi întindem foaia su sucitorul până ajunge la grosimea de 2-3 mm. Luăm ruleta și tăiem diferite forme. De obicei o facem fundulițe. Formele făcute le punem într-o cratiță cu grăsime încinsă pe mașină. Când s-au rumenit le scoatem și le punem pe o farfurie, pudrându-le cu zahăr. Alte forme afară de fundulițe sunt și trandafirașii. Luăm 3 pahare de mărimi diferite și cu ele tăem din foaie. Le punem după mărime una peste alta, iar la mijloc facem o gropiță cu degetul unde punem o vișină din dulceață. Se coc la fel ca minciunelele. Aceste prăjituri se servesc calde și mai ales când servim vin.

Cantități: 200 gr. făină, 2 gălbenușuri de ou, rom câteva picături.

Din “Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.

Written by

Răspundeți

Check Also
Despre primul plating românesc
Scotocind prin cărţi după informaţii pentru studiul „O istorie a esteticii culinare în România”, am ...