Ficat de vițel înăbușit (rețetă interbelică)

Cosmin Dragomir Chiolhan Rețete

Se curăță ficatul de pielița de deasupra. Se împănează cu câteva felii de slănină. Se freacă cu puțin piper. Se șterge cu o cârpă uscată, se pune într-o cratiță cu ½ lingură de unt și se rumenește pe o parte și pe alta câteva minute la un foc iute. Deoparte se rumenește o lingură de făină cu ½ lingură de unt, se stinge cu 2 cești bune de zeamă de carne și cu o ceașcă de vin alb în care am pus o frunză de dafin sau foi de cimbru și 2-3 fire de pătrunjel. Se adaugă o lingură de bulion de roșii sau 2-3 roșii tăiate în două și fără semințe. După ce a fiert totul împreună, se toarnă peste ficat și se pune deasupra o foaie de hârtie unsă cu unt. Se acopere și se ține să fiarbă înăbușit la foc mic. Când e gata, se așează ficatul pe farfurie, se taie felii, iar sosul curățat de grăsime se trece prin sită, se potrivește de sare și se toarnă deasupra.
Pentru 6 persoane ar fi suficient 750 gr. ficat.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală. Pentru ilustrație am folosit o pagină la întâmplare din acest caiet.

 

Written by

Răspundeți

Check Also
Salată de icre negre (rețetă interbelică)
Salata se pregătește din icre care trebuesc frecate într-o strachină cu o lingură de lemn. ...