RețeteZaharicale

Tort de nuci (rețetă interbelică)

Se bat într-o oală, cu telul de albuș, 10 ouă întregi cu 200 gr. zahăr până se face o cremă. Se adaugă cu încetul 200 gr. nuci pisate, puțină coaje rasă și zeama dela o jumătate lămâie, 2 linguri de pesmet și un vârf de linguriță scorțișoară pisată. Se unge o formă bine cu unt și se coace la cuptor.
Crema
Se pun într-o cratiță 6 gălbenușuri frecate cu 180 gr. zahăr, deasemenea 4 linguri de lapte, 4 batoane de ciocolată tăiată bucăți și un baton de vanilie. Se așează cratița într-un alt vas cu apă la foc și se amestecă până se îngroașe crema atât cât să se țină de lingură. Se freacă spumă 180 gr. de unt și când s-a răcit crema se amestecă cu untul. Cu această cremă umplem tortul.
Altă cremă
Se pun într-o tigaie 150 gr. de zahăr, când începe să se topească se adaugă 150 gr. alune pisate și se ține mestecând mereu, până ce alunele s-au învelit cu zahărul fără ca acesta să se ardă prea tare. Când sunt gata, se răstoarnă pe o placă de marmoră sau masa de aluat unsă cu unt de lemn. După ce s-a răcit, se pisează mărunt în piuliță. Deoparte se pun să fiarbă 150 gr. zahăr cu tot atâta apă. Se face un sirop destul de legat, în care se pun pe rând 8 gălbenușuri și se amestecă câtva timp pe mașină într-o oală cu apă caldă până se îngroașe. După ce s-a răcit, se adaugă 400 gr. unt făcut spumă, un decilitru rom și alune măcinate. Cu aceasta umplem tortul.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
 

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica