Borș de legume pentru Postul Paștelui (rețeta preotesei Florica)

Simona Lazăr Capra Vecinului Rețete Zămuri

Rețeta aceasta a fost culeasă dintr-un sat de Câmpia Buzoiană, de la preoteasa Florica a părintelui Ion din Bobocu.

Dintotdeauna, zemurile au fost considerate o binefacere pentru stomac. Calde sau reci, dese, drese, concentrate, cu paine sau „goale”, cu legume ori simple fierturi, ele n-au dezamagit niciodata. De aceea le iubim, le respectam si le servim, ca „felul intai”, la masa. inaintea tuturor altor mancaruri.

Cu atat mai mult in perioadele de post ne vom bucura de aceste zemuri sanatoase, borsuril de legume si zarzavaturi care ne dau putere si energie, ca sa razbim pana in binecuvantata zi a Inaltarii.

Pentru „Borsul de legume” al preotesei Floarea Ion din Boboc (Buzau) ai trebuinta de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o telina (radacina si frunze), patrunjel (radacina si frunze), o felie de dovleac placintar, o legatura de leustean, doua-trei linguri de orez, o jumatate de litru de bors, sare, piper; facultativ: 3 linguri de untdelemn. (afla mai multe retete)

Cum se procedeaza: Zarzavatul (morcovii, telina, radacina de patrunjel) si dovleacul se curata si se trec prin razatoarea mare……………………………

Vezi instructiunile de preparare AICI

Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu Radio România Antena Satelor. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Kugelhopf-ul Casei Bacalbașa (rețetă din 1934)

Written by

2 Comments

  1. Dovleac placintar in vremea Postului Pastelui,adica in martie,aprilie ? Din conserva sau crescut prin tari exotice?

    1. Dovleacul pentru gatit (placintar sau nu) se poate pastra de toamna pana tarziu in Postul Pastilor, in beci, daca stii cum sa-l pastrezi (in beciurile sapate suficient de adanc, izolate corect, temperatura ar trebui sa ramana constanta tot timpul anului). In apropiere de satul Bobocu, la Posta Calnau, exista un producator de dovleci care cultiva peste 100 de soiuri diferite, este vorba despre Ionel Horhocea. De altfel, in postul Craciunului, ca si in postul Pastelui (cel putin in lunile inca reci – februarie, martie – dovleacul copt era unul dintre deserturile de post cel mai simplu de preparat in satul romanesc de altadata). Reteta este valabila si fara dovleacul placintar – daca i-a trecut vremea sau nu il aveti la indemana.

Răspundeți

Check Also
„Mise-en-place” sau arta aranjării unei mese
Se apropie sărbătorile pascale și fiecare dintre noi se gândește cum să impresioneze pe aceia ...