Iepure în sos de sardele (rețetă din 1847)

Simona Lazăr Capra Vecinului Chiolhan

Se-apropie sărbătorile de Paște, iar tu cauți o rețetă deosebită. Hai să o căutăm într-o carte veche de bucate!

Nu știm ce vârstă avea, de-o fi fost măritată ori de-o fi avut copii. Era însă atât de atașată de “iubitele-i eleve”, încât în anul 1847 termina de scris pentru ele o prima culegere de rețete, care a trecut apoi din mână în mână, sub formă manuscrisă, pentru ca apoi, la îndemnul mai multor “cocoane cinstite și înțelepte”, avea să ajungă la tipar.

Se numea Maria Maurer. Era, probabil, profesoară de pension în Bucureștiul miezului de ev XIX. Și avea să fie autoarea primei culegeri de rețete “cu măsurile Țării Rumânești”.

Cartea, din care am extras azi o rețetă, avea subtitlul: “coprinde 190 rațete de bucate, prăjituri, creme, spume, jalatine, înghețate, și cum se păstrează, lucruri de iarna, toate alese și încercate de o prietenă a tuturor femeilor celor casnice”. Cu ea se face începutul.

Dar să aflăm și rețeta promisă:

………………………..

Vezi instrucțiunile de preparare AICI

Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu Radio România Antena Satelor. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Pulpă de bou împănată (rețetă din 1923)

Written by

Răspundeți

Check Also
Spată de miel umplută (rețetă din 1888)
Reteta asta e numai buna de notat și de ținut minte pentru zilele sfinte de ...