Prima râşniţă de cafea din Bucureşti

Cosmin Dragomir Istorie Udătură

Așa cum am mai precizat, prima cafenea este inaugurată în București în 1667 și am putea spune că de aici începe istoria băuturii energizante în România. Cum lichidul aromat a fost primit cu entuziasm de cam toate popoarele, tehnologia de resort s-a dezvoltat în paralel cu cererea din ce în ce mai mare.

Astfel, la aproape două secole de la menționarea primului local specializat, un antreprenor dibaci din Hanul Roșu aduce la București și prima râșniță de cafea. Cum reclama e sufletul comerțului, își face publicitate în ziarul “Vestitorul Românesc”.

Astăzi la 10 ale lunii iulie, au sosit aci în Capitală o moară de cafea englezească care scoate într-un ceas 10 oca cafea pisată. Şi cine vor fi doritori sau de a lua cafea gata sau de a aduce cafea s-o piseze va şti că preţul este de jumătate de sfanţ de a se pisa pe oca, iar de a lua pisată gata 7 lei. Şi cine va fi doritor să se adreseze la Hanul Roşu” – Vestitorul românesc, 1849

Despre primul băutor de cafea de la noi. Unde și de ce greșește Ion Neculce

Surogatele de cafea, la țăranul român. Coajă de pâine, cartofi, rădăcină de topinambur, de cicoare sau de andivă (câteva rețete)

 

Foto credit & copy; Robert Malota | Dreamstime.com

 

Written by

One Comment

  1. Pingback:GastroArt: Istoria culinară pe limba de azi | Vinul.ro

Răspundeți

Check Also
Femeia care a scris o carte de bucate după ce un rege a abdicat pentru ea
Întrebare de 1.000 de puncte la un concurs de cultură generală: Care este numele singurei ...