Pâine mănăstirească

Simona Lazăr Capra Vecinului Mănăstirești

Povestea asta a pâinii mănăstirești am aflat-o eu în cuhniile Episcopiei Hușilor, într-o zi binecuvântată din Postul Paștilor, în miercurea din Săptămâna Patimilor, când m-a primit în chilia sa părintele Mina Dobzeu. Înaintat în ani, dar cu mâini încă pricepute în sculptarea lemnului – meșteșug de care nu s-a depărtat până târziu – a binecuvântat încercările mele de atunci de a aduce la lumină rețetele simple și sănătoase ale mănăstirilor românești.

Pâinea – simbol creștin prin excelență – însă nu cuvioșia sa o modela, ci o măicuță de la care aveam să deprind, atunci, pregătirea mai multor preparate monahale de post. Vi le voi dărui, la rându-mi, într-o bună zi. Dar acum timpul pentru aceasta se făcu! Pentru rețeta de pâine mănăstirească!

Ai trebuință de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriță de sare, apă.

…………………………….

Vezi instructiunile de preparare AICI

Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu Radio România Antena Satelor. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Iepure în sos de sardele (rețetă din 1847)

Kugelhopf-ul Casei Bacalbașa (rețetă din 1934)

Written by

Răspundeți

Check Also
Domnitorii noștri aveau bucătari străini încă din sec. al XVI-lea
Aşa cum am mai scris, interesul pentru bucate alese şi gusturi apare timpuriu şi la ...