ActualArticole

Zi libera națională pentru gastronomia și vinurile din România

Miercuri, 7 iunie, la sediul ARCUB din Centrul Istoric al Capitalei va avea loc prima ediție a Congresului de Gastronomie și Vin organizat de Vinul.ro, Rare Foods Services, GastroArt.ro, Concret PR cu sprijinul partenerului principal Selgros România.
Organizatorii vor lansa spre dezbatere și vot al participanților Manifestul pentru gastronomia și vinurile din România, un ghid scurt și concis de bune practici în HoReCa.
De asemenea la dezbaterea despre Identitatea culinară națională și-a anunțat participarea, alături de invitații deja anunțați, și domnul Mircea Dobre, ministrul turismului.
Selgros România este principalul partener al Congresului de Gastronomie și Vin.
Congresul de Gastronomie și Vin își propune să inițieze dezbateri în jurul a trei subiecte fierbinți: istoria gastronomică națională – tradiții, moșteniri, prezent și viitor; identitatea culinară națională – suntem ultima țară europeană fără o identitate gastronomică asumată și promovată ca atare; oeno-turismul ca vârf de lance pentru promovarea turismului gastronomic în România.
La dezbateri vor participa influenceri din zona gastro-oenologică: chefi, bloggeri, organizatori de evenimente, antropologi, jurnaliști, producători locali.
În zona adiacentă sălii unde vor avea loc dezbateriile se organizează o mică expoziție cu degustare la care participă o serie de producători locali. Puteți savura vinuri, preparate cu trufe, păstrăv sau scrumbie de Dunăre afumată etc.
Intrarea este liberă dar se face în baza înscrierii pe site-ul congresuldegastronomie.ro

Manifest pentru gastronomia și vinurile din România

Obiceiurile culinare fac parte nemijlocită din identitatea unui popor, din fondul valorilor comune care țin laolaltă țesătura internă a unei națiuni.
Înțelegând importanța culturală și economică a tradițiilor gastronomice – din dorința de a contribui la continuarea și propagarea unei identități românești de care trebuie să fim conștienți și mândri – noi, inițiatorii primului ,,Congres de gastronomie și vin” desfășurat în București, la ARCUB Centrul Vechi, în 7 iunie 2017, cu sprijinul Primăriei Capitalei, propunem spre cunoaștere de către profesioniști și public deopotrivă, spre dezbatere și îmbunătățire, următorul ,,Manifest pentru gastronomia și vinurile din România”:
1. Regionalitate – să păstrăm, promovăm și îmbogățim tradițiile rețetelor locale și specificul regional din fiecare zonă locuită de români.
2. Sustenabilitate – încurajăm producătorii locali de alimente și servicii, pentru dezvoltarea economică durabilă care să asigure și generațiilor viitoare continuarea accesului la propria identitate și bunăstare.
3. Sezonalitate – promovăm alimentația adaptată ciclurilor naturale, cu ingrediente provenite din surse locale și inspirată din obiceiurile care au asigurat supraviețuirea și dezvoltarea generațiilor de înaintași.
4. Adaptabilitate – cultura (inclusiv cea gastronomică tradițională) este vie și în continuă schimbare, iar îmbrățișarea multiplelor influențe este modul în care s-au format și vor continua să prospere tradițiile autohtone.
5. Sănătate – milităm pentru o alimentație sănătoasă, atât în ceea ce privește calitatea ingredientelor cât și a metodelor de preparare și a unui aport nutrițional echilibrat.
6. Cumpătare – evitarea risipei este o prioritate – atât în ceea ce privește cantitățile ingerate, cât și în ceea ce privește consumarea resurselor și impactul acestui consum asupra mediului înconjurător.
7. Naturalețe – chiar dacă industria alimentară modernă oferă o multitudine de aparente ,,scurtături”, prin recompunerea unor ingrediente a căror obținere necesită timpi mari de preparare, credem că acestea sunt de evitat.
8. Autenticitate – să îndrăznim să fim diferiți, începând prin a fi autentici.
Credem că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât și economică), trebuie să reprezinte o prioritate națională.
Declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”, care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră.
Program
10:00: Primirea invitaților, cafea/socializare
11:00: Deschiderea lucrărilor cu dezbaterea: ,,Avem sau nu avem o gastronomie românească (origini, influențe, prezent și viitor)”. Moderator: Cosmin Dragomir, GastroArt.ro, Participă: Gabriela Berechet, Simona Lazăr, Mircea Groza, Nico Lontras.
12: 15 – 12: 30: Prezentare: ,,Manifest pentru gastronomia și vinurile din România”.
12: 30-12:50: Lansarea oficială a Sindicatului Lucrătorilor în HoReCa. Prezintă: Toma Ion, alături de Nico Lontras și Johnny Șușală.
12:50 – 13:30: Pauză de cafea și socializare
13:30-14:00: Vizită oficială, Ministrul Turismului, Mircea Dobre.
14:00 – 15:30: Dezbatere: ,,Cum ar trebui să arate identitatea culinară a României”. Anda Becuț, Florin Dumitrescu, Adrian Hădean, Radu Iliescu. Moderator Tiberiu Cazacioc – Slow Food București-Valahia Gusturilor.
15:30 – 16:30: Pauză de masă
16:30 – 17:00: Momente sponsori
17:00-17:30: Lansare de carte
17:30 – 19:00: Dezbatere: ,,Enoturismul – impuls pentru resuscitarea turismului culinar, dezvoltare durabilă și imagine de țară’’: Cezar Ioan, publisher Vinul.ro; Cătălin Păduraru, CEO International Wine Contest Bucharest; Roxana Ana, Marketing Manager, Crama Rotenberg.

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica