Limba de bou

Limba de bou cu stafide, rețept din Orașul Luminilor

Kera Calița Capra Vecinului Chiolhan

Limba de bou cum se face, de la dumneaei Kera Calița citire – un rețept din vremurile de multă vreme vremuite…

Mare și vestit a fost igemoniconul familiei Dudeștilor. Conacul și grădinile se întindeau în București de la Sfinții Apostoli și ținea întinsoare până la Podul Caliței, la mânăstirea Antimului. Se știe de ultimul cu nume Dudescu, de vornicul Nicolae, cu știință de carte și îndemânare lumească, și de misiunea sa la Paris, la Napoleon Bonaparte.

Din orașul luminii, vornicul Nicolae Dudescu, a venit cu două foloase împlinite: un general, Carra Saint-Cir, primul ambasador al Republicii Franciei în Țara Valahă și o rețetă care a făcut mese pantagruelice și conversațiuni nesfârșite, numită – limbă de bou cu stafide.

Limba de bou cu stafide – rețeptul pentru neamuri bune

Se fierbe limba boului (una, două sau trei, după numărul invitaților) cu boabe de piper, boabe de muștar, câteva foi de dafin, boabe de coriandru, sare și o rămurică de rozmarin. Când s-au fiert bine (în cazul de față 3 limbi a câte 500-600 de grame), se lasă câteva minute la răcorit, se curăță de pieliță, se taie în felii durdulii și se așează în cratiță în manieră armonică. Pe plita încinsă, într-o tigaie se pun 3 linguri cu vârf de unt și 3 linguri de făină fără vârf, se stinge cu 3-4 cești de zeamă în care a fiert limba spumuită plus două pahare mari de vin alb dulce și se lasă 20 de minute să scadă domol. Apoi………

Vezi instrucțiunile de preparare AICI

Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu blogul „KERA CALIȚA”. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Keracalita.ro este unul dintre acele bloguri în care sfaturile bucătăricești se împletesc cu istoria și cu povestea bine ticluită, precum trei fâșii de aluat bine dospit din care gospodina pregătește colacul cel ochios al nunții.

Coptura de orez cu sirop de zmeură, ca-n vremea lui Vodă Ipsilanti

Written by

6 Comments

  1. Pingback:Coptură de orez cu sirop de zmeură -

  2. Pingback:Salată de creier -

  3. Pingback:Fazani cu sos de coacăze și gălbiori opăriți -

  4. Pingback:Limba de bou cu stafide -

  5. Pingback:Crochete de cașcaval -

  6. Pingback:Prețept din pastetă cu tocătură din pasăre și jambon -

Răspundeți

Check Also
cantacuzino
Istoria marilor cărți de bucate românești: Prima epistolă – Întemeietorul – Stolnicul Constantin Cantacuzino
De ce e stolnicul Cantacuzino... Întemeietorul? Încă de pe vremea celor mai vechi cuhnii și ...