ActualArticoleChiolhanRețeteZdravene

Poprică de oaie cu spanac după o rețetă din Mehedinți

Nimic mai gustos și mai frumos ca o farfurie cu un preparat care nu numai că arată foarte bine dar are și o poveste, spunem noi, fascinantă. Bonduelle România ne-a provocat să gătim și să povestim, adică fix ceea ce ne face cea mai mare plăcere. Chef Vasile Nicolae, fotograful Elena Răduță și jurnalistul Cosmin Dragomir vă prezintă o serie de rețete în AND-ul cărora se învârtoșează istoria și bunul gust.

Așa cum am spus și în alte rânduri noi susținem campania Ministerului Agriculturii #alegeoaia. Până la urmă politicile publice de consum sunt un lucru benefic economiei iar conceptul #eatlocal ne este foarte drag. Am ales o rețetă cu carne de oaie dintr-o carte apărută anul trecut ca urmare a unui studiu complex în teren coordonat de profesoara Narcisa-Alexandra Știucă. În volumul cu rețete culese de la bătrâni „Ospăț cu gust de Mehedinți” editura Asociației Sinaptica 2017 întâlnim un preparat festiv și reținem din text aceeași mâhnire a faptului că obiceiul consumului de ovine este din ce în ce mai rar.

Poprică de oaie (Prejna)

„Era nelipsită la nunți, la petreceri demult: astăzi, nu mai place nimănui carnea de oaie ca odată! O făceam din carne macră, nu prea slabă pentru că întâi o puneam în căldare (ceaunul de tuci) să se frigă în grăsimea ei. Luam din grăsime dacă era prea multă și puneam ceapă multă tăiată felii, cu ardei gras. Punea cine avea și boia de ardei dulce. Când erau gata distuite (dar să nu fie arse, rumene doar, că-și schimbă gustul), puneam și apă și lăsam să să fiarbă mult. La urmă, puneam bulion, roșii tocate cât să acopere carnea și iar lăsam să fiarbă. Adăugam, care vream, cimbru, frunză de dafin. Usturoi. La foc de lemne se face, pentru că numai la foc de lemne, pe perostrii și-n tuci se face bine poprica!”
Foc afară nu am făcut dar mâncarea ne-a ieșit delicioasă. I-am adăugat o garnitură din spanac congelat frunză cu frunză de la Bonduelle sotat.
 
Noi am ales pulpă de oaie (am fasonat-o cât să rămână doar carnea macră) dar pentru grăsime am adăugăt și burtă de oaie și partea din spate a pulpei unde e mult seu. Le-am prăjit conform instrucțiunilor într-un tuci, le-am adăugat ulterior felii de ceapă, batonete de ardei gras și două lingurițe de boia dulce. După am adăugat supă de oase, se poate și cu apă dar ajută la gust (supa de oase sau stock-ul se face din oase – puteți să le rumeniți înainte la cuptor – și legume și se lasă îndelung la fiert. La final se strecoară și se adaugă mâncărurilor pentru un plus, inconfundabil, de gust).

În momentul în care lichidul a scăzut i-am adăugat o lingură de bulion și pulpa de la două roșii tocată (se crestează ușor roșiile proaspete la vârf, se scufundă pentru câteva secunde în apă clocotită, apoi se îndepărtează pielița și sâmburii) și am completat cu supă de oase. În prima etapă a fiert aproximativ 90 de minute, în a doua cam o oră. Am asezonat-o cu cimbru, piper și foi de dafin. Când are consistența unei tocane e numai bună de servit.

Cum oaia merge de minune cu spanacul am sotat spanac congelat frunză cu frunză de la Bonduelle în puțin unt și cu puțin usturoi și am servit alături.
Pentru estetică dar și pentru calitățile nutritive am folosit microgreens. Vă recomandăm să completați gustul cu un pahar cu Cabernet Sauvignon Roze Mirachi de la Crama Histria.
Poftă bună!

Rețete cu povești: ochi românesc cu spanac, ragu de cârnat și fasole verde tempura

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica