Ciorbă de fasole (rețetă din 1931)

Se ia fasolea, se spală în 2-3 ape, apoi se într-o oală cu apă și îi dăm foc.
Lăsăm să dea în fiert până când fasolea se încrețește și apa se îngălbenește. Unele persoane schimbă apa, iar altele nu o schimbă. E bine să o schimbăm, căci fasolea conține sulf și prin fierbere obținem hidrogen sulfurat. Când e aproape fiartă, punem și sare. Nu punem sare odată cu fasolea căci se întărește șu nu mai fierbe bine. Tot atunci punem și zarzavatul adică: ceapa tăiată mărunt, morcov și țelină tăiată julien. Când toate acestea au fiert, se ia oala de pe mașină și se pune puțin pâtrunjel verde ca să-i dea un gust mai bun. Se servește ca primul fel.
Din “Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.

Scroll to Top