După ce am fiert fasolea fără zarzavat o scurgem de apă, o lăsăm să se răcească și o trecem prin sită. Punem îmtr-o cratiță untelemn să se încingă, iar când este încins, îl amestecăm cu fasolea dată prin sită, până se face ca și o cremă. Untdelemnul încins înâlbește fasolea. După aceea punem ustuori pisat mârunt și piper. Când am amestecată cu toate acestea, o punem într-o farfurie întinsă și cu un cornet îi dăm diferite forme. Puntem untdelemn într-o cratiță și-l încingem. Tăem puțină ceapă peștișor și o prăjim în untdelemn până se rumenește. Dacă vrem îi punem și vopsea (?!) roșie să aibă o culoare mai frumoasă. Ornăm fasolea cu ceapă prăjită, căci cu cât este mai frumos ornamentată o mâncăm mai cu poftă. Se servește al doilea fel.
Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.