Tort moca (rețetă interbelică)

Cosmin Dragomir Rețete Zaharicale

Se încălzește bine un castron ținându-l câteva minute cu apă clocotită pe marginea mașinei. Se șterge să fie perfect uscat. Se pun 5 ouă întregi cu 160 gr. zahăr vanilat și se freacă bine până se face ca o cremă. Se adaugă 140 gr. de făină bine cernută, mestecând-o cu ouăle. Se toarnă compoziția într-o formă unsă cu unt, se coace la foc potrivit cam trei sferturi de oră.
Cât timp se răcește tortul, se pregătește crema de unt și cafea.

Crema: se freacă 200 gr. de unt spumă la care se adaugă 2 gălbenușuri. Se topesc într-un decilitru de cafea concentrată 120 gr. zahăr. După ce s-a răcorit, se toarnă câte o picătură odată peste crema de unt, până ce e cuprinsă toată cafeaua.
După ce s-a răcorit perfect, tortul se taie cu un cuțit bun în trei felii, iar între ele se pune crema, lăsând deoparte ca o lingură pentru garnitură. Tortul se glasează cu glasură de cafea și se garnisește cu crema rămasă pusă într-un cornet. Se mai pun fructe zaharisite sau migdale prăjite.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.

Credit foto © Dreamstime.com

Tort de nuci (rețetă interbelică)

Surogatele de cafea, la țăranul român. Coajă de pâine, cartofi, rădăcină de topinambur, de cicoare sau de andivă (câteva rețete)

Written by

Răspundeți

Check Also
Knödel vienez (rețetă interbelică)
Se face un aluat din ½ kgr. de cartofi fierți, curățați și dați prin mașină, ...