Istorie

Despre prima fabrică de paste din Țara Românească

Despre istoria pastelor uscate o să vorbim cu un alt prilej mai ales că subiectul este încă extrem de controversat. Astăzi, îi las pe alții să vă povestească despre prima fabrică de paste din Valahia și mai ales despre procedeul inedit de malaxare a aluatului :).
„În stăpânirea lui Mavrogheni (n.m. Sec. XVIII) a fost înființată prima fabrică de fidea a Țării Românești. Era dotată cu cele mai perfecționate malaxoare ale vremii: doi muncitori goi până-n brâu, se așeazau spate-n spate; li se lipeau bulgării de de aluat de spinare și, tot frecându-se unul de altul, frământau coca albă și strălucitoare din care se fabrica delicioasa fidea mavroghenească”*. („fabrica de fidea, cu ergalii – instrumente – de aramă şi de lemn”, care fu întemeiată de Dumitrachi Turnavitul, poate pe vremea lui Mavrogheni. Un Costache Hatmanul o cumpără de la acesta la 8 iulie 1798, şi „fabrica” trecu în mâinile doamnei lui Vodă Hangerli, cel ce a fost tăiat de turci, Ruxanda Ghica**).

Nicolae Mavrogheni a domnit din 6 aprilie 1786  până în septembrie 1790.

„Sub Vodă Caragea, ea producea fidea, macaroane şi paste numite «critarachia», «chipriotica» şi «ostrachia» (adică felul celor din Creta, din Cipru şi în formă de scoici). În decembrie 1815, domnul, dând noului propietar, Hagi Ion Mustacov, unele privilegii, îi laudă produsele, arătând că sunt superioare acelora de Galaţi şi egale cu produsele de la Adrianopol”***
Bibliografie:
* Istoria Bucureștilor, Ionescu Gion, editura Fundația Culturală Gheorghe Marin Spețeanu, 1998
** Opere Economice, Nicolae Iorga, Editura Științifică și Enciclopedică, 1982
*** Istoria Bucureștilor, Constantin C. Giurescu, editura Sport Turism, 1979

Despre mămăligă & apariţia porumbului pe coclauri autohtone

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica