Capra VecinuluiRețeteZaharicale

Kugelhopf-ul Casei Bacalbașa (rețetă din 1934)

Nu-i românească întru totul, pentru că ne-a fost adusă de austrieci, însă rețeta asta a devenit până-ntr-atât a noastră, că-n nordul țării olarii modelează din lut vasul special în care să pui kugelhopf-ul la copt. La fel cum modelează oala de sarmale, bunăoară…
Rețeta de azi a fost menita sa va pregateasca pentru… zilele Pastilor. De notat si de tinut minte! E-un cozonac nastrusnic, pregatit de bucovinence, de-i zice kugelhopf!
Vasul in care se pregateşte kugelhopful te face sa te gandeşti fie la un turban, fie la razele soarelui. De altfel, intr-o enciclopedie din secolul al XVIII-lea «kouglof» insemna «boneta turceasca». In Ţarile de Jos, acestui… hai sa-i zicem cozonac i se mai spunea chiar «turban».
In Franţa, reţeta a fost adusa la Versailles de Regina Maria-Antoaneta.
Cat despre forma in care se pregateşte – tronconica şi cu caneluri de jur imprejur, avand o gaura in mijloc – ea a ramas neschimbata din secolul al XVI-lea, insa forme asemanatoare (care permiteau o coacere uniforma) existau inca din perioada Imperiului Roman. Pentru jurnalistul Constantin Bacalbasa, autorul ”Dictaturii gastronomice”, aceasta este, simplu, prajitura casei.
Sa treci prin sita, intr-o cratiţa, 100 g de faina. Faci in mijloc o gaura, pui acolo 25 g de drojdie de bere subţiata in 150 ml de lapte calduţ, mai pui 160 g de unt, puţina sare, 3 oua intregi şi o lingura de supa plina cu zahar pisat.
Amesteca aceste lucruri cu varful degetelor, apoi impreuneaza repede cu faina. Dupa ce s-a facut bine amestecul, adauga…………..
Vezi instructiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu Radio România Antena Satelor. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Mititeii românești – de la legendă la rețetă (I) „Nașul” N.T. Orășanu și „notarul” Constantin Bacalbașa

„Cotlete false”, din zarzavat (rețetă din 1930)

Share:

4 comments

  1. Adrian Butnariu 3 aprilie, 2017 at 15:26 Răspunde

    Este ceva deosebit nu stiam de exsistenta acestui produs,trebuie sa il incerc .Faina nu este putina pentru ca daca ma iau dupa raportul de faina de la painea pe care eu o fac care este de 550-600ml apa la 1kg de faina si in conditiile in care nu am oua si unt, ingrediente care ingreuneaza cresterea aluatului raportul trebuie sa fie ok.In general produsele care contin oua unt si zahar in cantitati ceva mai mari cresc/dospesc mai greu si pentru asta aluturile trebuie sa ibe o consistenta mai moale pentru ca gazele din drojdie sa poata aera aluatul.Produsele de panificatie si unele de patiserie care contin drojdie fac parte din categoria de produse cu aluaturi gazeificate.Frumos proiect!

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica