Cozonac fără unt și fără drojdie (rețetă interbelică)

  Se freacă 3 gălbenușuri cu o ceșcuță untdelemn, o ceșcuță lapte sau smântână, 200 gr. zahăr praf, un praf de sare, un praf de vanilină, jumătate praf de copt. La urmă se adaugă 3 albușe bătute spumă, precum și ¼ kgr. făină albă. Un sfert din cantitate se ia deoparte într-un vas și se amestecă fie cu o linguriță de cacao, fie cu o linguriță esență de cafea. Se unge o tavă lungă și îngustă, se așterne cu hârtie, se pune întâi compoziția galbenă, apoi se așează la mijloc compoziția neagră, se coace la cuptor și se taie felii. Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală. Credit foto © Dreamstime.com