Ne pregătim temeinic pentru Congresul de Gastronomie și Vin din 7/8 iunie (Hanul Gabroveni, București) pe care GastroArt.ro îl organizează împreună cu Vinul.ro, RareFood Services & Concret Pr. Cum principalele teme ale congresului sunt istoria gastronomiei românești și identitatea culinară națională am rugat mai mulți antreprenori din zona de food & hospitality să ne răspundă la un chestionar la temă. Astăzi publicăm răspunsurile lui Valos Kalos de la Pâine & Vin
Sunteți reprezentantul României la un Târg Internațional de Gastronomie și trebuie să prezentați cinci preparate tradiționale: care sunt acestea?
In calitate de reprezentant al Romaniei, as tine mortis sa am preparate traditionale Sarmalele din Bucovina, mai exact de la Voronet (un pic dulci, facute cu pasat), un Bors de Peste de pe Dunare cum numai la noi gasesti, clasicii papanasi dar facuti cu smantana grasa si dulceata de visine facuta in casa, mergand pe filiera Maramures, lasam bulzul in spate si aducem un Balmos adevarat, cum se face pe valea Izei, si ca ultim preparat vreau sa ma bat in premiul cel mare cu cehii, asa ca voi aduce un Ciolan de porc copt incet si indeluuuung, servit pe „pat” de iahnie de fasole. Aceste preparate mi-au venit in minte rapid, daca stau sa ma gandesc, nu mai ajung la o concluzie.
Sunteți reprezentantul României la un Târg Internațional de Gastronomie și trebuie să prezentați cinci produse românești: care sunt acestea?
Primul produs romanesc probabil ar fi Salamul de Sibiu, asta fiindca intr-un viitor o sa il gasim in alte tari cu „DOP” sau „DOC” pe eticheta, al doilea produs ar fi probabil Scrumbia de Dunare, deja certificata, pe locul trei ar veni Cascavalul Rucar, iarasi, cel autentic necesitand un soi de reglementare, al patrulea produs ar fi Muschiuletul Crud-Uscat de Mangalita, cum numai in Maramures se face, si a cincea pozitie ar fi ocupata de Zacusca la ceaun (stiu eu un producator autohton care face cea mai buna zacusca din lume!) inegalabila la gust fata de orice alta zacusca.
Sunteți ghidul unui grup de turiști străini: care ar fi itinerariul pentru un tur gastro-turistic de trei zile?
Turul meu gastro-turistic de 3 zile ar fi impartit asa: prima zi – fuga in Dobrogea unde o sa mancam guvizi si hamsii prajite, cu mamaliga si mujdei, midii si rapane pane, plus toti pestii Marii Negre si in plus, niste Babic si Ghiudem tataresc, apoi pe seara ne oprim in Delta, fix la intrarea pe unul dintre brate, unde luam cina sub forma de Saramura de Peste si Placinta Lipoveneasca. Ne trezim a doua zi, servim rapid o zacusca de peste, icre de stiuca cu ceapa rosie si paine facuta pe vatra, si fugim spre aeroport in Constanta, de unde zburam spre Cluuuj. Ajunsi la CLUJ, dupa un 5-6 ore de asteptare de la mic dejun, ne aruncam direct in ce altceva decat Varza a la Cluj! Dar nu inainte de a servi o ciorba de salata cu zdrente si afumatura, sa ne faca pofta de o masa intinsa. Vizitam imprejurimile, si ne retragem la un somn de dupa-amiaza binemeritat. Pe seara, luam avionul din Cluj spre Baia Mare, unde suntem asteptati cu Supa Gulas si tocinei, sa fim mai usori la culcare. Trezirea in a treia zi, luam un transport si repede cu trenul Mocanita 7 ore, drum in care vedem peisaje extrem de frumoasa de natura neatinsa de om, savuram un gratar in varf de deal din pastrama de berbecut si observam caii salbatici in toata splendoarea lor. La intoarcere, mancam pe fuga niste Placinte crete cu diverse umpluturi (burduf, carne, varza, cartofi) si o mica oprire: Icre de stiuca cu paine de casa si mujdei la Pastravaria Mara, in drum spre aeroport . Cam asa ar fi pe fuga 3 zile cu mine, pentru o mini descoperire culinara si peisaje frumoasa.
Cum ați defini identitatea culinară a României în maximum 500 de semne?
Identitatea culinara a Romaniei este una ampla, dupa parerea mea, fiindca a avut parte de munte influente, fiind o tara dominata. Dominatie turceasca, austro-ungara, s.a., le stim cu totii. Dar odata cu aceste dominatii, au venit si influentele, si unele bune. Am descoperit preparate noi, am imbunatatit unele preparate vechi de ale noastre, dar important este ca ne-am pastrat trunchiu gastronomiei romanesti (parerea mea). Ne-au ramas valori si traditii care poate ar fi fost uitate, de nu ar fi existat batranii si persoanele conservatoare, ce le-au pastrat in detrimentul influentelor occidentale. O perioada neagra ce s-a napustit peste noi a facut sa uitam o parte din aceste influente si traditii si ne-a pus o mantie a nepasarii peste ochi, dar sunt de parere ca actualii implicati in domeniul HoReCa si mai ales viitorii fii si copii ai celor implicati actual vor readuce in valoare gastronomia romaneasca asa cum ar trebui ea sa fie. Sa ocupam un loc intre cei ce au istorie culinara, si care o pun in valoare cum pot ei mai bine (nu dau nume de tari fiindca o comparatie momentan nu este adecvata, dar ne batem in podiumuri si pozitii la concursuri si olimpiade culinare cu nume mari). Nu ne trebuie sute de ani de traditii, ne trebuie oameni priceputi si pasionati care sa puna in valoare ideile lor si pe ale altora, dedicati sa ofere calitate si plus valoare industriei, iar de acest lucru sunt absolut sigur ca va capata o forma frumoasa, de care am fi surprinsi in momentul de fata. Ce pot sa zic, sunt un optimist pana la proba contrarie, de aceea cred ca vom deveni ceea ce visam sa devenim.
https://gastroart.ro/2017/04/03/vladimir-marian-raspunde-la-chestionarul-congresului-de-gastronomie-si-vin/