Hanklich, hencleș sau lichii

Hanklich-ul, căruia românii i-au spus „hencleș” sau „lichii” este un desert din ingrediente simple, cu gust bun, de plăcintă bătrânească. De savurat la cafea ori de dat nepoților să ducă la oraș, hecleșul nu lipsește de pe masă, mai ales în zi de sărbătoare. Și fiindcă la sate rețetele circulau între gospodine, el a intrat și în rețetarul vecinelor românce, deși astăzi se mai pregătește numai în casele bunicilor sau în comunitățile unde au trăit sași.
Rețeta am preluat-o de la Mihaela Kloos-Ilea, căruia îi mulțumesc pentru străduința sa. 
Aluatul:
2 plicuri de drojdie uscată (sau 1 cub de drojdie proaspătă)
700 g făină
100 g zahăr
2 ouă
1 cană de lapte
50 ml ulei
Un vârf de cuțit de sare
Puțină esență sau coaja rasă de lămâie

Rețeta tradițională din cartea Marthei Leiss, Siebenbürgisches Kochbuch, Schiller Verlag, Bonn und Hermannstadt, 2011, p.416
De pus deasupra:
10 gălbenușuri de ouă (cu albușurile puteți face altceva, de exemplu spumă de căpșuni)
500 gr smântână dulce, grasă
Esență de vanilie sau zahăr vanilat, după gust
Se dizolvă drojdia în lapte, se pune sarea și puțin zahăr și se lasă deoparte cam o jumătate de oră. Separat, se amestecă făina, restul de zahăr, se adaugă laptele cu drojdia dizolvată, uleiul, esența sau coaja de lămâie. Se frământă toate, până aluatul este elastic și nu se prinde de mâini.
Se lasă apoi să „hodinească” cam o oră.Între timp se pregătește compozitia de deasupra:
Se bat gălbenușurile spumă, se adaugă zahărul vanilat sau esența și smântâna. Se amestecă până la omogenizare. Se întinde apoi aluatul în foi subțiri, care se împătură și iar se întind, de câteva ori, ca să fie blatul vârtos și pufos. Se pune în tavă, se înțeapă cu furculița din loc în loc, și se întinde compoziția cu ouă. Se dă la cuptor, la foc potrivit, cam 30 de minute la 200 de grade.
Se servește cald, tăiat triunghiuri ca de pizza, cu zahăr pudră din belșug (eventual și stafide). Se poate servi îmbăiat în smăntână dulce, amestecată cu foarte puțină esență de vanilie și un praf de scorțișoară.
Poți să îl faci în cuptorul aragazului, dar nu va fi în veci ca în cuptorul cu lemne.
 

De ce îmi doresc restaurante cu specific regional


 

Scroll to Top