Capra VecinuluiChiolhan

Iepure în sos de sardele (rețetă din 1847)

Se-apropie sărbătorile de Paște, iar tu cauți o rețetă deosebită. Hai să o căutăm într-o carte veche de bucate!
Nu știm ce vârstă avea, de-o fi fost măritată ori de-o fi avut copii. Era însă atât de atașată de “iubitele-i eleve”, încât în anul 1847 termina de scris pentru ele o prima culegere de rețete, care a trecut apoi din mână în mână, sub formă manuscrisă, pentru ca apoi, la îndemnul mai multor “cocoane cinstite și înțelepte”, avea să ajungă la tipar.
Se numea Maria Maurer. Era, probabil, profesoară de pension în Bucureștiul miezului de ev XIX. Și avea să fie autoarea primei culegeri de rețete “cu măsurile Țării Rumânești”.
Cartea, din care am extras azi o rețetă, avea subtitlul: “coprinde 190 rațete de bucate, prăjituri, creme, spume, jalatine, înghețate, și cum se păstrează, lucruri de iarna, toate alese și încercate de o prietenă a tuturor femeilor celor casnice”. Cu ea se face începutul.
Dar să aflăm și rețeta promisă:
………………………..
Vezi instrucțiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu Radio România Antena Satelor. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Pulpă de bou împănată (rețetă din 1923)

Share:

Leave a reply