Povestea asta a pâinii mănăstirești am aflat-o eu în cuhniile Episcopiei Hușilor, într-o zi binecuvântată din Postul Paștilor, în miercurea din Săptămâna Patimilor, când m-a primit în chilia sa părintele Mina Dobzeu. Înaintat în ani, dar cu mâini încă pricepute în sculptarea lemnului – meșteșug de care nu s-a depărtat până târziu – a binecuvântat încercările mele de atunci de a aduce la lumină rețetele simple și sănătoase ale mănăstirilor românești.
Pâinea – simbol creștin prin excelență – însă nu cuvioșia sa o modela, ci o măicuță de la care aveam să deprind, atunci, pregătirea mai multor preparate monahale de post. Vi le voi dărui, la rându-mi, într-o bună zi. Dar acum timpul pentru aceasta se făcu! Pentru rețeta de pâine mănăstirească!
Ai trebuință de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriță de sare, apă.
…………………………….
Vezi instructiunile de preparare AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu Radio România Antena Satelor. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/04/08/iepure-sos-de-sardele-reteta-din-1847/
https://gastroart.ro/2017/04/02/kugelhopf-ul-casei-bacalbasa-reteta-de-pasti-din-1934/