Cozonaci moldoveneşti / Constantin Bacalbașa (rețetă din 1934)
1 kg făină de grâu, 0,5 kg lapte dulce, 25 g drojdie, 8 ouă, 250 g zahăr pisat fin cu vanilie, 250 g unt proaspăt, coajă de portocală rasă, o linguriţă de rom şi puţin untdelemn pentru înfrăgezit, 100 g stafide roşii. Se face maiaua de drojdie, 2 linguri de făină şi puţin lapte cald. Se lasă să se dospească o oră, apoi începem să-l frământăm. Dacă este puţină cantitate se poate bate şi cu lingura, adăugând gălbenuşurile, jumătate din albuşuri făcute spumă, zahărul, laptele, coaja de portocale, puţin rom şi untdelemn şi batem o oră până ce se face băşici, apoi punem şi cantitatea de unt ce o avem puţin câte puţin; apoi lăsă, să crească la un loc cald. După două ore îl aşezăm în forme. Când a crescut şi în forme, îl ungem pe deasupra cu găbenuş de ouă şi presărăm puţin zahăr pisat mare şi câteva felii de migdale. Constantin Bacalbaşa – “Dictatura gastronomică” (1934) Te-ar putea interesa și: Cozonacul și pasca – o istorie, câteva etimologii și mai multe rețete Cozonaci / Kogălniceanu & Negruzzi (rețetă din 1841) Cozonaci / Christ Ionnin (rețetă din 1865) Cozonaci tare buni / Ecaterina Steryadi (rețetă din 1871) Cozonaci adevăraţi Moldoveneşti / Maria general Dobrescu (rețetă din 1927)
Copiază și plasează acest URL în site-ul tău WordPress pentru a-l îngloba
Copiază și plasează acest cod în site-ul tău pentru a-l îngloba