Capra VecinuluiChiolhan

Piept de gâscă preparat ca la Tușnad sau Tusnád libamell

Piept de gâscă preparat ca la Tușnad sau Tusnád libamell! Nu știi cum să prepari un piept de gâscă? Iată o sugestie interesantă… Mai ales că, dacă este să dăm crezare istoriilor și legendelor, el a fost preparat pentru prima dată ca un oamgiu adus Împăratului austro-ungar Franz-Josef, care, călătorind prin Ardeal și ajungând la Tușnad, e fascinat de potențialul locului și dispune, practic, transformarea vechiului cătun ascuns între păduri într-o stațiune modernă (la acea epocă), valorificând potențialul ei de ape minerale.
Într-o istorie a gastronomiei maghiare, în care am găsit o foarte interesantă teorie legată de poziţia bucătăriei din Ardeal şi de influenţele pe care le-a exercitat, de-a lungul secolelor, asupra celei din Imperiul Austro-Ungar, o reţetă mi-a atras atenţia. Este vorba despre Tusnád libamell, o savuroasă modalitate de preparare a cărnii de gâscă. O rețetă care, așa cum spuneam, era pe placul unuia dintre cei mai puternici împărați ai lumii din veacul al XIX-lea…
Înainte de a vă apuca să gătiți, încercați să faceți acest exercițiu de imaginație: închipuiți-vă caleașca imperială ajungând în inima pădurilor de la Tușnad și pe împărat coborând pentru o gură de aer proaspăt. Respiră adânc și închide ochii… imaginându-și, la rându-i, prânzul savuros pe care îl va lua curând… Nu-i așa că vi s-a făcut și vouă poftă? Să gătim, atunci!

Piept de gâscă preparat ca la Tușnad sau Tusnád libamell

Reţeta presupune să ai la dispoziţie următoarele ingrediente: 1,5 kg de piept şi picioare de gâscă, 150 ml ulei, tarhon, cimbrişor, piper, sare, paprika, usturoi, seminţe de chimion, o linguriţă de făină, 200 ml smântână, 700 g varză murată, 50 g şunculiţă afumată, două cepe, o roşie, un ardei verde.
Carnea se curăţă şi se asezonează cu sare şi piper, după care………………
Vezi instructiunile de preparare pentru Tusnád libamell AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu site-ul CARNETE. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Cozonacul și pasca – o istorie, câteva etimologii și mai multe rețete

Așchii cu vin pentru Lunea Curată

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica