
Te ajutăm cu o hartă instrument care va crește. Un proiect Observator Gastronomic la care așteptăm contribuțiile voastre. Elementele distinctive ale brutăriilor artizanale, față de brutăriile industriale sunt oamenii, produsul, modul de funcționare al brutăriei.
Give bread a chance!
Pâinea artizanală este aliment în sine. Se mănâncă ca atare, ca fel de mâncare. Se poate, evident, folosi ca suport sau însoțitor pentru alte preparate culinare.
Brutăriile artizanale capătă corp, în București încep să ne stea în cale (Miez Brutărie Artizanală, My Maia, Pain Plaisir, Tartelier). Easte o renaștere, o reinventare, o mixare culturală de rețete, ingrediente. O cerere în creștere pentru pâine de calitate.
Definiție
Pâine poate fi numit doar produsul alimentar realizat din făină de grâu, apă, sare, drojdie sau maia.
Se poate folosi făină și din alte cereale. Se pot adăuga semințe, alte ingrediente. Dar făina nu este cosmetizată pentru a crește mai frumos și fără efort. Fără aditivi.
Nu se folosește aluat congelat.
Operațiunile manuale predomină.
Din punct de vedere al funcționării, operațional, o brutărie artizanală este aceea în care lucrează antreprenorul-brutar, cot la cot cu echipa.
Brutăria artizanală își expune atelierul de lucru. Uneori poți avea privilegiul de a discuta cu brutarul.
Proba pâinii
Pentru mine, pâinea artizanală trebuie să treacă următoarea probă: odată ajunsă la consumator, ea se învechește, se întărește, nu mucegăiește. Din ce trebuie să fie preparată pâinea, după părerea ta?
Comentați?
Este o viziune idealistă, nerealistă? Propuneți modificări sau criticați.
De ce limitati harta doar la Bucuresti?
Daca aveti informatii despre alte brutarii artizanale, sunt bine primite. Le putem introduce in harta. Iata mai jos cateva explicatii.
Este un capat de pod, pe de o parte pentru a carta ceea ce exista in acest moment.
Harta brutariilor artizanale este un proiect deschis, nu are caracter comercial, de aceea am spus in introducere „la care așteptăm contribuțiile voastre”.
Pe de alta parte, pentru ca am considerat ca o brutarie artizanala este doar aceea care indeplineste cateva criterii: brutarul este si antreprenor, uneori ai ocazia sa il vezi si sa discuti cu el, brutaria si fabricatia sunt la vedere.
La aceasta se adauga caracteristicile fundamentale ale produselor: faina, apa, sare, drojdie sau maia.
Si la aceste criterii se pot aduce argumente pro si contra.
Pâine artizanală se mai face și în 2 întreprinderi sociale, MamaPan (http://www.mamapan.ro/) și Brutăria Concordia (https://m.facebook.com/brutaria.concordia/?fref=ts)
Multumesc pentru informatie. Ne suflecam manecile.
Si la Cluj exista Brutaria Claudia, brutarie artizanala exclusiv cu maia naturala.Multumesc!
In Bucuresti: Bacania Companion, aproape de Piata Muncii. In Constanta: Pur si Simplu, pe bd. Tomis 238 🙂
Completam cu programul nou al magazinelor Pain Plaisir:
Kiseleff: L-S 8:00 – 20:00, D – 8:00 – 15:00 și
Dorobanți: L-S 9:00 – 20:00, D – 9:00 – 15:00.
Multumim!
Si la Galati avem Pain Vivant, o brutarie minunata! Uite aici: http://painvivant.ro/
Recomand brutaria artizanala Trio – Artisan Bakery & Cafe, din Baia Mare.
Ideea din spatele Trio este foarte simplă (asemeni rețetei noastre de pâine), având la bază 3 ingrediente: familia, 30 de ani de experiență și dorința de a aduce pe mesele oamenilor o pâine cinstită, fără ascunzișuri, fără amelioratori, o pâine ce-și croiește singură povestea de la prima îmbucătura.
Facem paine exclusiv cu maia, 100% naturala. https://triobakery.ro/despre-noi/
Ar fi frumos sa fie adaugata pe harta