Garnitura de varză roșie călită cu mere și vin roșu este una clasică în bucătăria germană (blaukraut sau rotkohl).
Varza roșie pregatită așa este nemaipomenit de gustoasă, acompaniind cu un succes inegalabil fripturile de porc, de miel sau de pasăre, dar mie îmi place și goală, este atât de gustoasă încât nu simt nevoia de nici un fel de cărneturi pe lângă varză.
Dulce, acrișoară, picantă și aromată, surprinde cel mai bine caracterul bucătăriilor germanice.
Și cum aici în Țara Făgărașului nu am dus lipsă de sași, de la ei am moștenit și o rețetă faină și gustoasă de varză roșie călită cu mere
Cine a mâncat prin Viena știe ce spun. la fel și cei care au mâncat pe la Casa de oaspeți din Cincșor, comuna Voila, județul Brașov, alături de niște bucate care să le amintească de Viena cea Mare: coaste de porc glazurate, la grătar, rotkohl și ștrudel cu mere și înghețată de vanilie.
Avem nevoie de:
1 căpățână de varză roșie de 1,5 – 2 kg.
1 ceapă roșie
4 linguri de ulei sau 2 linguri bune de untură (untură de porc sau de gâscă, rață etc.)
2 mere acrișoare, roșii, de dimensiune medie
2 linguri cu vârf de zahăr
250 – 300 de ml. de vin roșu
1 foaie de dafin
1 linguriță de scorțișoară măcinată
1 linguriță de chimen măcinat
1 linguriță de piper negru măcinat
3-4 cuișoare
1-2 linguri de oțet balsamic
sare după gust
supă de pasăre
Varza se curăță, spală și se taie cât mai fin. Într-o cratiță adâncă încălziți bine uleiul/untura.
Adaugați ceapa tăiată julien și o căliți câteva minute, amestecând periodic. Apoi adăugați în tigaie varza tocată și amestecați bine.
Apoi acoperiți tigaia cu un capac, dați focul mai moderat și lăsați 10-15 minute. În acest timp mai amestecați în tigaie. Puneți acum și vinul roșu.
Eu în momentul ăsta m-am nimerit să tranșez niște prepelițe – cu care am să vă îmbii ceva mai târziu – și spinările și grăsimea rezultată le-am așezat împreună cu un morcov și o ceapă și am pregătit o supă sau stock, cum i se mai spune. Așa că supa de pasăre am folosit-o și am pus-o peste varză.
Dupa acest timp varza se înmoaie bine și veți observa că își mai pierde din culoare.
Capacul se pune pentru a se forma aburi și varza să se gătească și cu aburi, dar și să se călească.
Acum o potriviți de sare, zahăr, oțet. Se pun acum și condimentele toate.
Amestecați bine și observați că după adăugarea oțetului varza se face din nou colorată și frumoasă.
Când varza este aproape gata adăugați merele curățate și tăiate cuburi mici. Mai lăsați să se călească la foc moderat încă 10 minute.
Eu prefer să o dau la cuptor ca să nu mai am grija amestecatului. Dupa ce închideți focul lăsați varza să se răcorească puțin și să se pătrundă.
Pofta bună! Nu uitați de un piure de cartofi cu smântână , alături de un rasol de vițel la cuptor.