Malakoff sau malacov? Turn, fustă la modă sau prăjitură? În vremea războiului Crimeii (1853-1856), o mică localitate din apropierea Parisului – Petit-Vanves, care din 1868 şi-a schimbat numele în Malakoff la Tour – a avut o contribuţie importantă în aprovizionarea trupelor franceze care luptau pe acel front din răsărit. Un afacerist a organizat o petrecere în turnul orăşelului francez, după cucerirea Sevastopolului, în 1855, de către trupele aliate engleze, franceze, irlandeze şi sarde.
Acest turn a primit numele de Malakoff, iar ulterior localitatea însăşi a fost rebotezată. Malakoff vine de la numele unei fortăreţe din Sevastopol, suburbia Karabelnaia, unde se afla un mare turn de piatră, plasat strategic.
Avem, deci, două turnuri, dintre care unul aflat în bătaia tunurilor, iar celălalt luat cu asalt de petrecăreţi. Istoria – cu toate jocurile şi ironiile ei – face ca numele unuia şi forma celuilalt, asociate, să cucerească posteritatea în două domenii care nu au nimic de a face cu războiul: moda şi gastronomia.
Forma turnului din orăşelul francez i-a inspirat pe creatorii de confecţii, care au lansat moda Malakoff – respectiv fusta largă, în formă de clopot, susţinută de arcuri subţiri de oţel. Ulterior, şi patiserii au adus un omagiu luptătorilor francezi de la Sevastopol, creând o prăjitură numită tot Malakoff.
Cum se pregătește am aflat și noi tot frunzărind cartea cu rețete a lui Constantin Bacalbașa, „Dictatura gastronomică”, republicată la 75 de ani de la ediția princeps de Editura Cartex (2009), îngrijită fiind, prefațată și copios adnotată de Simona Lazăr.
Prăjitura Malakoff – apud Bacalbașa
Amestecă 125 g de unt, 125 g de zahăr pisat, 3 albuşuri bătute spumă, 250 g de prăjitură pricomigdală muiată într-o apă zaharată caldă. Pune la loc răcoros până a doua zi. Când serveşti toarnă peste prăjitură o cremă de vanilie făcută cu cele 3 gălbenuşuri.
Află întreaga istorie a prăjiturilor… cu istorie (și încă ce războinică istorie) de pe această pagină publicată de Gastro Art:
https://gastroart.ro/2017/07/28/napoleon-joffre-foch-despre-prajituri-si-razboinici-sau-istoria-din-farfurie/