Istorie

Birtul pe roate – probabil primul food truck din România

De câțiva ani, street food-ul capătă și la noi consistența unui fenomen de masă: s-au înmulțit evenimentele de profil, târguri și festivaluri, s-au înzecit vendorii și food truck-urile iar lumea cască ochii, gura și portofelul spre satisfacția tuturor.
Noi nu prea avem o cultură a mâncării de/pe stradă, iar istoria ne indică o apetență mult mai mare pentru street delivery decât pentru street food. Mult mai prezenți, și parcă mai puși pe căpătuială, oltenii cu cobilițele lor aducând pe la cucoane acasă zarzavaturi, cărneturi ori lapte proaspăt în tigve de dovleac, decât vânzătorii de salep ori bragă, castane coapte ori porumbel (floricele de porumb). Că pe aceștia din urmă îi putem categorisi ca vânzători de mâncare (gustări) stradală, căci nu orice coșmelie, improvizată în miez de toamnă, numită mustărie, în care se încinge câte un grătărel sau simigerie ori gogoșerie, precum nici tarabele cu bigi-bigi (sugiuc) ori turtă dulce de la Moși ori de pe la orice iarmaroc provincial nu-s street food.
Dar iată-ne în 1936, în buza toamnei, lecturând, la cafea, presa. Aflăm din „Realitatea Ilustrată” din 26 august, de – cel mai probabil – primul food truck românesc, al unui întreprinzător din Ardeal, inspirat de americani:

„Birtul pe roate


Micile orăşele din munţii Apuseni se cufundă in intuneric odată cu venirea nopţii. Viaţa se suspendă aproape in intregime. Cu toate acestea, sunt minieri cari lucrează noaptea, sunt paznici şi alţi lucrători cari veghează in timp ce ceilalţi dorm. Pentru aceştia, un român intreprinzător, imitand pe americani, şi-a instalat un birt pe roate. Cand micile magazine şi localuri din Campeni, din Abrud şi din celelalte localităţi ale munţilor Apuseni se inchid, el soseşte cu birtul său. In fotografiile noastre : birtul pe roate şi clienţii la masă, in interiorul său”.

Foto principală – Food truck, Washington D.C. 1919:  vintag.es
Foto în articol:  Realitatea Ilustrată

Fun facts gastronomice românești (II)

Share:

1 comment

  1. Sorin Vlad 30 septembrie, 2017 at 10:52 Răspunde

    Cred ca este cu adevarat primul food truck. Din pacate fenomenul actual are inca probleme. Food truck-urile nu sunt chiar pe strada asa cum ar trebui sa fie. In general sunt gasite la diverse evenimente. Vanzarea de mancare direct pe strada nu stiu daca este reglementata. La Buzesti este, din cate stiu eu, singurul loc in Buuresti unde poti gasi in mod constant un food truck. Maiavem pana sa gasim, asa cum sunt in toate tarile, locuri din care sa iti poti cumpara mancarea pe strada.

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica