Barbun cu legume gratinate și sos ardei copt (o rețetă din 1938)
Nimic mai gustos și mai frumos ca o farfurie cu un preparat care nu numai că arată foarte bine dar are și o poveste, spunem noi, fascinantă. Bonduelle România ne-a provocat să gătim și să povestim, adică fix ceea ce ne face cea mai mare plăcere. Chef Vasile Nicolae, fotograful Elena Răduță și jurnalistul Cosmin Dragomir vă prezintă o serie de rețete în AND-ul cărora se învârtoșează istoria și bunul gust.
În biblioteca gastroart.ro se găsește un exemplar din agenda Galeriilor Lafayette din 1938. Despre Galeriile Lafayette puteți citi mai multe la finalul articolului. Noi am fost plăcut surprinși când l-am răsfoit și am găsit pe fiecare pagină, recomandarea unui meniu pentru acea zi ba chiar și câte o rețetă pentru fiecare zi din an. Astfel, pe 29 noiembrie (novembre) 1938 autorii recomandă o budincă de conopidă – „ 2 conopide mari, după ce au fiert, se pun calde într-un castron, se frământă cu o bucată de unt sau de unt vegetal Excelsior, câteva linguri de parmezan ras, se adaugă tarhon, piper, patru ouă întregi, se pun la copt într-o formă de sticlă Jean Durax unsă cu unt și presărată cu pesmet”.
Plecând de la această rețetă noi vă propunem un preparat delicios și de sezon
Blanșați legumele din Four Seasons Mix de la Bonduelle aproximativ un minut apoi sotați-le în tigaie cu unt sare și piper. Ulterior legumele se amestecă cu o compoziție formată din ouă, pesmet, permezan și tarhon și se toarnă într-o formă de cuptor. Se coace timp de câteva minute în cuptorul preîncins la 200 de grade cât să prindă o crustă delicioasă.
Peștele, noi am folosit barbun, se filetează (dacă nu ați cumpărat deja fileuri, pentru tehnica de filetare vă recomandăm acest video) se frige în tigaia încinsă pe partea cu pielea, se asezonează cu sare, piper și puțin ulei de măsline și apoi se transferă în cuptor pentru încă un minut.
Pentru sos am folosit ardei copți (dacă nu îi aveți deja în cămară sau în congelator coaceți repede doi ardei grași, dolofani, fie în tigaia grill pe ochiul aragazului, fie în cuptor în tavă pe hârtie de copt) și chimen. Atenție: ardeii trebuie să fie curățați de semințe. Chimenul se pune pentru câteva secunde în tigaia încinsă până când începe să își elibereze aroma. Atenție să nu cumva să îl ardeți. Ardeiul, chimenul, sarea, piperul, un cățel de usturoi, se blendează până când ajung la consistența unui piure la care se mai adaugă puțin ulei de măsline și dacă doriți un strop de oțet balsamic.
Am ornat totul cu microgreens, acești vlăstari fenomenali plini de nutrienți și foarte gustoși.
Recomandăm lângă un vin alb, Ammos Blanc de la Crama Histria, un cupaj de Sauvignon Blanc si Riesling sau un Riesling Mirachi.
Galeriile Lafayette
„Magazinul Victoria se află pe Calea Victoriei, la intersecţia cu Strada Lipscani, lângă Poliţia Capitalei, în clădirea care a găzduit în perioada interbelică Galeriile Lafayette.
Construit în 1928 în stilul Art Deco, după planurile arhitectului Herman Clejan, pe locul unde îşi avusese sediul cunoscuta librărie Socec, magazinul a fost denumit atunci Galeries Lafayette , după numele celebrului magazin din Paris construit în 1912. A fost primul mare magazin universal din România, după modelul magazinelor cu spaţii mari de expunere din Paris, prin comparaţie cu prăvăliile mici, tradiţionale, din Bucureşti. Era un magazin modern, luxos, dotat cu lift, având în interior coloane şi pe jos marmură.
Galeries Lafayette se afla lângă Hotelul Lafayette (cunoscut şi sub numele de Hotelul Francez sau Hotel de France), care avea să fie demolat mai târziu, în 1979, fiind afectat de cutremurele din 1940 şi 1977.
Luxosul magazin s-a bucurat în perioada interbelică de o reclamă pe măsură, prin afişe, ziare, reviste, radio.
Astfel, spre exemplu, o reclamă din 1937 descria Galeries Lafayette ca unicul magazin occidental din ţară, Magazin de încredere unde găsiţi tot ce vă trebue, respectiv mărfuri de primă calitate cu preţuri eftine şi fixe. Reclama îi informa pe cei dornici să viziteze magazinul că în cele peste 70 de raioane pot fi găsite confecţii, blănuri, bijuterii, parfumuri şi articole de toaletă, galanterie fină bărbătească, articole de sport, covoare, linoleum, lenjerie, mătăsuri, toate purtând pecetea rafinamentului parisian şi a bunului gust. Magazinul Galeries Lafayette este aprovizionat din timp de centrala din Paris cu mărfuri de ultimă modă, mai menţiona reclama din 1937. De asemenea, într-un almanah realizat de Magazinul universal Galeries Lafayette în anul 1939 sunt prezentate şi imagini cu numeroasele departamente, printre care şi cel de jucării.
După naţionalizare, în 1948, magazinul a primit numele Victoria, iar mai târziu a devenit cunoscut prin sloganul Magazinul Victoria, 50 de magazine într-unul singur. Magazinul, cu scară rulantă, bine aprovizionat, avea la parter şi etaje raioane a căror repartizare s-a păstrat, în mare, şi în ziua de azi: la parter – bijuterii, parfumerii, electrocasnice ş.a.; la etaje – articole pentru copii şi tineret, femei, bărbaţi; stofe, ţesături, artizanat, articole de uz casnic ş.a.
Magazinul Victoria a fost grav afectat în 1979 de un puternic incendiu.
După 1990 a fost renovat, cea mai recentă renovare având loc în 2001. Suprafaţa totală a magazinului este de 13.000 de metri pătraţi”. (sursa agerpres.ro)
Rețete cu povești: ochi românesc cu spanac, ragu de cârnat și fasole verde tempura