ArticoleMizilicuriRețeteZămuri

Supă cremă de mazăre cu spanac, rețeta din 1982

Nimic mai gustos și mai frumos ca o farfurie cu un preparat care nu numai că arată foarte bine dar are și o poveste, spunem noi, fascinantă. Bonduelle România ne-a provocat să gătim și să povestim, adică fix ceea ce ne face cea mai mare plăcere. Chef Vasile Nicolae, fotograful Elena Răduță și jurnalistul Cosmin Dragomir vă prezintă o serie de rețete în AND-ul cărora se învârtoșează istoria și bunul gust.
Întregul proiect Gastroart a pornit din dragostea mea atât pentru gastronomie cât și pentru literatură. Prin urmare, una din aparițiile editoriale preferate este „Albumul literar gastronomic”, apărut la Viața Românească, pe când împlineam eu o jumătate de an, adică în decembrie 1982. Găsim acolo o serie de rețete comune, simple, alăturări inedite (de la supa cremă de sparanghel la ochiurile în parizer), dar mai ales fragmente de literatură și istorie ce pot captiva chiar și un cititor nepasionat de oale și tigăi.
Am ales pentru astăzi o rețetă, pe cât de simplă pe atât de gustoasă ce pune în evidență două dintre produsele noastre preferate de la Bonduelle: mazărea și spanacul.

Supa cremă de mazăre cu spanac, rețeta de la care am pornit

„Alimentele și ingredientele pentru 6 porții:
mazăre boabe – 300 g
ceapă – 80 g
praz – 80 g
spanac – 100 g
untdelemnt (unt) – 80 g
făină – 20 g
zahăr – 5 g
sare, piper, mărar
Mod de pregătire:
Mazărea se curăță, se spală și se pune la foc în doi litri de apă rece, împreună cu ceapa și prazul, curățate, spălate și tăiate potrivit. Se fierb la foc molcom până când bobul de mazăre se sfărâmă între degete, se adaugă spanacul (opărit), se strecoară, iar mazărea cu zarzavatul se trec printr-o sită. Se încinge untdelemnul (60 g), se presară cu făina care ușor îngălbenită se stinge cu pireul de mazăre. După ce se înăbușă puțin, se subțiază cu zeama rămasă, se amestecă bine adăugându-se sarea și zahărul de cuviință. La sfârșit se întregește cu restul de grăsime, mărarul tocat fin și piperul praf, având drept garnitură crochete de cașcaval sau saleuri”.

Rețeta originală a suferit câteva modificări, viziunea lui Chef Vasile Nicolae. Ceapa se călește cu puțin păstârnac, apoi se adaugă supă concentrată de oase, două bucăți de topinambur (opțional) și se lasă la fiert. La jumătatea timpului de fierbere se adaugă făină de migdale, mazărea și spanacul de la Bonduelle. Se adaugă smântână lichidă, se blendează, apoi se dau prin sită și se servesc cu foietaj crocant cu parmezan.
Poftă bună!
Serviți ca în imagine ori cum doriți dumneavoastră.  Mulțumim Selgros pentru ingrediente și Microgreens pentru microplante.

Ficat de gâscă cu cerc de orez „împregiur”, o rețetă din 1841

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica