ActualIstorieRețete

Eveniment gastroart & ARGR: Un alt festin Brâncovenesc – mâncăruri de „melci i pești”

Asociația pentru Restaurarea Gastronomiei Românești (ARGR) și Gastroart.ro organizează o serie de evenimente gourmet de arheologie culinară inspirate din rețetele din cărțile vechi de bucate apărute în România.
Tradiționale sau autentic-naționale preparatele din meniurile propuse de către ARGR fac parte din proiectul de promovare și valorificare a tezaurului imaterial culinar autohton, scop asumat de către ARGR încă de la înființare.
Evenimentele sunt organizate cu o frecvență de două săptămâni, cu tematici diferite și invitați care pot oferi mai multe informații și detalii despre bucătăria românească veche, cărțile de bucate apărute la noi, contextul istoric, influențele gastronomice seculare, specificul local etc.
Serile culinare se vor desfășura în cel mai premiat local de profil – Zahanaua Zexe din strada Icoanei nr. 80.
Cel de al doilea eveniment va avea loc VINERI 20 APRILIE și este dedicat suprinzătoarei bucătării brâncovenești, cu preparate inspirate dintr-un manuscris datat la sfârșitul secolului al XVII-lea. Exercițiul propus: CUM GĂTEAU ROMÂNII CEVA MELCI, NISCAIVA LAPȚI și CEVA PEȘTI. Alăturăm acestor mâncăruri fabuloase vinuri și povești pe măsură.

Mâncări de melci i pesti

Vineri, 20 aprilie, ora 17:00, Zahanaua Gastronomică Zexe, strada Icoanei nr. 80

Mâncare – unu

Melci grijiti după datină în salată de ierburi bune, lăptuci, izmă, vârfuri de jales și sfecla roșie în spuză.

Altă mâncare – doi

Lapți fierți în puțintel vin alb garnisiți cu sos de roșii coapte cu ostropiel de nuci pisate, cățeluși mituteli de usturoiu pisat, oțet tare și busuioc verde.

Altă mâncare – trei
Ceguță pe jar unsă cu amestecături de untdelmn, cuișoare, zeamă de naramza, sare și piper servită cu salată de cicoare cu capere, grăunțe de rodie, stafide și oțet aromat.

Alt fel – patru 
Papară de lapte presărată cu scorțișoară, fisticuri, migdale și dulceața de petale de trandafiri.

Pret 140 lei/ persoană
Băutura nu este inclusă
Șef la cuhnie: Amalia Consulea
Paharnic: crame românești de încredere
RSVP: 0732 232424


Despre ARGR

Asociaţia pentru Restaurarea Gastronomiei Romaneşti îşi propune redefinirea gastronomiei româneşti ca element al patrimoniului naţional şi reintegrarea acesteia în circuitul valorilor europene.
Gastronomia este parte integrată și importantă din identitatea unei națiuni iar sintagma „societatea într-o farfurie” este invocată ca definitorie de către sociologi și antropologi.
Activitatea ARGR se concentrează pe descoperirea și valorificarea tezaurului gastronomic românesc ca parte a patrimoniului imaterial național.
Cercetarea gastronomiei românești autentice/tradiționale este un domeniu mai deloc frecventat de instituțiile abilitate. Cele mai impresionante rezultate de resort se datorează unor persoane pasionate și nu au fost până în prezent centralizate și supuse unor analize riguroase.
ARGR este o inițiativă privată înființată cu scopul de impulsiona cercetarea în domeniu și de a promova mâncarea românească atât pe teritoriul țării cât și în afara granițelor României.
ARGR este o organizaţie nonprofit înființată în 2014 având ca membri fondatori pe Amalia și Alexandru Consulea, proprietarii restaurantelor Zexe, ultimul având și funcția de preşedinte executiv.

Cum a fost la „Festinul Brâncovenesc”

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica