Am avut plăcerea ca la a II-a ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin organizat împreună cu Chef Nico Lontras (Rare Food Services) și Cezar Ioan (publisher vinul.ro) să o avem invitată pe Anca Mihaela Dicu, lector la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, care ne-a adus, prezentat și vorbit despre Pita Tradițională de Pecica, un reper al produselor de profil. Nu avea cum să lipsească de pe Harta Pâinii așa că am rugat-o să dezvolte și în scris istoriaacestei pite. Mulțumim echipei de cercetători de la Universitatea Aurel Vlaicu (Radu Dana Gina, Dicu Anca Mihaela, Sîrghie Cecilia, Diaconescu Daniela, Popescu-Mitroi Ionel) pentru interesul arătat acestui produs și pentru inventarea metodei sustenabile de ambalare ecologică a pâinii tradiționale fără aditivi, de 1-4 kg (Cerere de brevet de invenție OSIM A/00395/ 04.06.2018)
Pita tradițională de Pecica fără aditivi/conservanți
Pita preferata a lui Ceaușescu (conform declarațiilor martorilor oculari)
Producător: S.C. PALMAR VALI SRL, Pecica, judet Arad
Autenticitatea produsului este dată de: materiile prime, rețeta, cuptorul și ambalajul ecologic tradițional
Tu călătorule, care te opreşti ostenit să-ţi tragi sufletul, sau poate ai venit anume să ne vezi, nu poţi să pleci de la noi fără să fii gustat măcar un ,,dărab de pită,, aburindă parcă scoasă din cuptor anume pentru tine, cu coaja ei galben arămie, groasă şi crocantă.
Pentru ca tu să-ţi bucuri papilele gustative cu gustul ei dulce-pufos, multă sudoare a curs pe feţele harnicilor pecicani.
Oare te întrebi cu câtă trudă şi cu câtă dragoste este făcută? Am să-ți spun poveste ei!!!
<<Pecica, situată la 20 de km de Arad, este una din cele mai vechi aşezări din zonă, prima atestare documentară a localităţii datând din anul 1335.
Pământul deosebit de roditor din jurul localității “să-l pui pă pită” cum zic localnicii, a făcut din munca locuitorilor ca Pecica să fie cunosctă pentru pita ei, nu degeaba i se spune zonei “țara pitii și-a plăcinții” Lucrată cu trudă și sudoare, cu mândrie și respect, câmpia întinsă răsplătea cu roadele ei, dând grâu cu calități deosebite pentru panificație. Se obținea făina de foc (conținut de gluten mare), din care o parte pleca spre export iar din ce rămânea se făcea Pita de Pecica…
Pecicanii sunt foarte mândri de acest produs finit, care nu este altul decât “pita tradițională de Pecica“ devenit un brand național și recunoscută și pe plan european.
Prezența pitei de Pecica pe piețele Aradului a fost remarcată încă din anii 1790, informație punctată de Marki Sador în “ Istoria comitatului Arad“.
O dată pe săptămână se făcea pita pentru familie şi de mai multe ori făceau pita “pitarii, ce o valorificau pe piaţa Aradului vânzând-o cu ”crişca” şi cu “carhanocu”. Era bună şi goală cum ziceau bătrânii ”învălită cu limba”.
Și pentru că sunt atât de mândri de ea, pecicanii au făcut din povestea minunatei Pite de Pecica o sărbătoare şi anume “Praznicul de Pită Nouă” în preajma Sfintei Mării Mari.
Mare, arsă de căldura focului, mirosind dumnezeieşte şi tronând maiestuos pe albul feţei de masă, te îmbie cu savoarea inegalabilă. Cum să nu o iubeşti şi să nu te închini în faţa ,,miracolui,, facerii ei? Dar ce-i conferă atâta unicitate? În primul rând, sufletul și dăruirea brutarului, apoi, rețeta veche de mai bine de 200 de ani, autentică, păstrată și respectată cu sfințenie.
De ani și ani, într-un ritual străbun, încetişor curge din bocal apa ,,călduţă ca de pită,, peste neaua făinii amestecată treptat cu cumlăul (maiaua) muiat iar două mîini harnice frămîntă bine şi cu destoinicie amestecul, până ,,asudă grinda,,. După ce a fost îndelung frămîntată coca este pusă la dospit, acoperită cu un ştergar într-un loc călduţ şi curat lăsând-o să-şi tragă sufletul şi să crească încet, ca apoi, după ce a dospit, să mai fie frământată și împăturită. Aluatul pitii este preluat de lopata de lemn gata pregătită, aceasta dăruind-o cuptorului care o aşteaptă cu drag să o rumenească.
Iar pentru a o păstra proaspătă, aromată şi gustoasă minim 7 zile, după ce este scoasă din cuptor, fiecare pită se învelește cu grijă în ștergare, țesute cu migală în casă. >>
Cu o poveste învăluită în mister, Pita tradițională de Pecica se regăsește în mod real pe mesele multor români.
Repere științifice informative
Proiect de cercetare finanțat de UEFISCDI
Titlul: Soluție inovativă de ambalare ecologică a pâinii fără aditivi/conservanți pentru creșterea duratei de valabilitate și păstrarea prospețimii
Director proiect: ș.l.dr.ing. Dicu Anca Mihaela (Universitatea Aurel Vlaicu din Arad)
Cerere de brevet de invenție OSIM A/00395/ 04.06.2018
Titlul invenției: Metodă sustenabilă de ambalare ecologică a pâinii tradiționale fără aditivi, de 1-4 kg
Repere, recunoaștere și promovare media
Pita de Pecica e, oficial, brand local!
http://www.aradon.ro/pita-de-pecica-e-oficial-brand-local/1265479, https://pecica.ro/
Pita de Pecica, de pe vremea dacilor, produs tradiţional cu patalama de la UE
https://adevarul.ro/sanatate/medicina/pita-pecica-vremea-dacilor–produs-traditional-patalama-ue-1_50ada9e67c42d5a66398e283/index.html , https://adevarul.ro/sanatate/medicina/pita-pecica-vremea-dacilor–produs-traditional-patalama-ue-1_50ada9e67c42d5a66398e283/index.html
Povestea “Pitei de Pecica”, pâinea preferată a lui Ceauşescu. Brandul, promovat la Praznicul de Pită Nouă”, sărbătoarea care marchează încheierea recoltării grâului
https://www.mediafax.ro/social/povestea-pitei-de-pecica-painea-preferata-a-lui-ceausescu-brandul-promovat-la-praznicul-de-pita-noua-sarbatoarea-care-marcheaza-incheierea-recoltarii-graului-16696098
Valeriu Țigu – fermierul care face Pita de Pecica
http://agrointel.ro/100239/valeriu-tigu-fermier-paine-pecica/
Congresul National de Gastronomie și Vin, București, Muzeul Național al Literaturii Române, 2.10.2018
https://gastroart.ro/2018/09/28/program-speakeri-congresul-de-gastronomie-si-vin/,
http://www.arq.ro/uav-prezenta-la-congresul-de-gastronomie-si-vin/24623
PS. Acest text a fost reeditat după ce ne-au fost semnalate câteva inexactități. Mulțumim cititorilor noștri.
https://gastroart.ro/2018/10/07/o-greva-a-brutarilor-la-inceputul-secolului-xx-harta-painii-un-poriect-gastroart-ro/