Zamă de varză – Pericei

Cosmin Dragomir Zămuri

Mi-a adus Mircea Groza rezultatul excepțional al muncii voluntare a unor tineri din Zalău. Și-au unit forțele, au fost toți pe la bunici și au cules rețete tradiționale din Sălaj, apoi le-au printat în condiții grafice excelente. Un model pe care mi l-aș dori clonat în toate zonele țării. Mai multe despre ei găsiți aici. Am ales pentru #hartaciorbei o rețetă din această broșură. 

Zamă de varză ca la Pericei 

Ingrediente:

“O căpățână de varză acră, carne de porc, farina (făină), oloi (ulei), sare, piper, zamă de porodici (bullion), poprică (boia).

O căpățână de varză acră se taie și se pune la fiert în apă rece. Înainte de a da în clocot se pune păstă varza acră carne de porc tăietă cubulețe. După tăte aste se face un rântaș: într-un pic de oloi să rumenește fărina (o lingură de fărină la un liter de zeamă). Când s-o rumenit să țâpă un pic de poprică și să pune în oală. Să pune sare și piper după gust. În zamă se mai pune o țâră de zamă de porodici, două-tri păhăruță, după câtă zeamă ieste”

Rețetă culeasă de Miruna Prodan, de la Jozsa Susana, Pericei, Sălaj.

Borș de pește, rețeta din Chilia Veche

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Strada Pitar Moș, explicația lui Alexandru Ofrim
Cu toate că are câteva inexactități, volumul lui Alexandru Ofrim “Străzi vechi din Bucureștiul de ...