De vrei trei ani tot aștept acele vești bune de la Sibiu, zona care va reprezenta gastronomic România în 2019. Am sperat că vom reuși să nu dăm cu bâta în baltă și de data asta, având la îndemână o ocazie atât de importantă pentru promovarea identității culinare românești. Luat pe de-a-ntregul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană promite aceeași mediocritate ce, parcă, definește orice strategie de țară. Există însă, în același proiect, și părți bune, lucruri remarcabile și deloc întâmplătoare, pentru că, printre picături, oamenii de bine din zona culinară sibiană sunt lăsați să își facă treaba.
Recepția de pe 19 noiembrie organizată de Ministerul Agriculturii la Reprezentanța permanentă a României la Bruxelles cu participarea reprezentaților la Consiliul de Miniștri al UE cu foarte multe preparate ale producătorilor locali români.
Sibiul a fost reprezentat de chefii Alin Barabancea și Daniel Joarză care au făcut demonstrații culinare și au povestit și explicat particularitățile bucătăriei autohtone tuturor celor interesați. Un fel de teaser gustos și suprinzător pentru unii participanți despre ce ar trebui să se aștepte de la Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, un eveniment diplomatic mai mult decât decent și de bun augur.
Miercuri 21 noiembrie, la Clubul Diplomaților a avut loc lansarea SibCoin, o monedă locală destinată proiectului gastronomic. Despre acest eveniment și despre catalagul Gusturile Sibiului am scris aici. Asta a fost înăuntru, că afară, într-un cort încălzit au avut loc adevăratele minuni.
Producătorii locali nu s-au dezmințit și au arătat, încă o dată, că baza gastronomiei regionale e la ei în curte. Gustul autentic sibian devine recognoscibil după o tură pe la acele standuri unde am întâlnit întregul areal gastronomic: ceramică locală și pahare/boluri din sticle de bere reciclate (felicitări pentru inițiativă), vinuri, pălinci și beri craft, preparate din Mangalița și produse vegane, miere și trufe, brânzeturi, mezeluri, legume, pâini și rapsozi din inima Transilvaniei. Dacă e să fac recomandări atunci vă îndemn să gustați câte puțin din toate, altfel nu are rost. Mâncare bună și îmbiere cu zâmbetul pe buze. Felicitări organizatorilor.
Locul al doilea câștigat de Andra Andriuc la European Young Chef Award 2018 (Irlanda), în finala de pe 26 noiembrie, cu o saramură de păstrăv cu ingrediente din Sibiu. Felicitări.
Sibiu Regiune Gastronomică promovează gusturile locale: fructe de mare, cod, midii, kebab și burgeri