Salutări tuturor! Editura GastroArt și-a propus ca în următorii ani să reediteze toate cărțile fundamentale ale gastronomiei românești, dar și să tipărească noi cărți, fie de bucate, fie de cercetare a gastronomiei (antropologie, etnologie, sociologie, arheologie etc.), Nu o putem face fără ajutorul dumneavoastră, ajutor care constă în precomenzi ale cărților. Pentru unele dintre ele am așteptat chiar și câte două, trei sute de ani ca să reapară așa că noi credem că alte câteva luni nu e bai. De 1 Decembrie, am lansat oficial campania de crowdfunding (co-finanțare) ?
Îi rog pe toți cei care mă pot ajuta bannere pe site-urile lor, interviuri, articole să îmi scrie pe cosmin.dragomir@gastroart.ro. Împreună facem #istoriepepaine!
Click aici pentru a precomanda cărțile
Vă propun o colecție de reeditări ale cărților vechi de rețete, unele în premieră absolută, ce vor apărea în condiții grafice deosebite și cu un aparat critic excelent.
Și pentru că este 1 decembrie și sărbătorim Centenarul, primele trei cărți pe care le voi tipări sunt strâns legate de Unire: vorbim de prima carte de bucate tipărită în Țara Românească (București, 1847), prima carte de bucate tipărită în Moldova (Iași, 1841) și prima carte de bucate în limba română tipărită în Ardeal (Brașov, 1874).
Dar asta nu e tot, cum s-ar agita o domniță la teleshopping ?. Profitul obținut din aceste trei volume va fi reinvestit în alte volume până când colecția cărților fundamentale ale gastronomiei românești va căpăta consistența unui proiect național extrem de important. Acesta este singurul proiect coerent de tipărire, în colecții, a istoriei gastronomiei românești.
Suma totală pe care o țintim înseamnă, de fapt, 375 de persoane care sunt dispuse să plătească în avans (200 de lei) pachetul cu cele trei volume și să aibă răbdare ca la anul să le primească acasă. Calitatea este cel mai de preț ingredient!
De altfel, după lansarea acestei colecții editura GastroArt își propune și inaugurarea altei colecții cu volume contemporane de istorie, antropologie, entologie și arheologie culinară.
Un astfel de demers este extrem de costisitor iar istoria gastronomiei este un domeniu din care poți trăi decent, dar nu să și poți investi iar creditele sunt dezavantajoase pentru oricine.
Cele trei cărți care inaugurează această colecție sunt:
Maria Maurer, carte de bucate (1847, București) a fost reeditată în urmă cu peste un deceniu într-un tiraj infim și nu se găsește nici măcar prin anticariate. Cartea Mariei Maurer este primul volum cu rețete tipărit în Țara Românească. Există aici un manuscris mai vechi, din epoca brâncovenească, dar care a circulat ca manuscris și pe care avem de gând să îl republicăm în colecție.
Mihail Kogălniceanu și Constantin Negruzzi 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași 1841, este prima carte de bucate tipărită în Moldova. A avut parte de reeditări, dar ediția noastră vă propune câteva aspecte inedite: cartea va fi îngrijită și va avea parte din prefața lui Mihai Kogălniceanu, descendent direct al celebrului pașoptist. De asemenea, volumul va cuprinde și corespondența culinară a lui Mihail Kogălniceanu cu surorile lui, cât și alte fragmente gastronomice din operele celor doi autori.
Johann Carl Hintz (alias Hințescu) – Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germâne și magiare supranumită și Bucătăreasa națională (reeditată în 1884 la Librăria H. Zeidner, în Brașov, va purta titlul: „Bucătares’a naționala, seu Carte de bucate a bucateresei romane, francese, germane și maghiare”). Cartea e scrisă în limba română, într-o epocă în care nici dincoace de munte nu aveam încă suficiente apariții editoriale de gen. Mai mult decât atât, cărțile lui sunt dedicate dintru început românilor, dacă ne gândim că ele sunt publicate cu listă de prenumeranți (preplătitori, exact ca în cazul nostru), din toate teritoriile locuite de români, aflate în granițele României de azi. Volumul nu a fost reeditat până în prezent.
Ajutorul vostru nu înseamnă doar bani, ci mai ales contribuție la cercetarea istoriei gastronomiei autohtone extrem de importantă pentru identitatea românească. Avem nevoie de ajutorul vostru iar împreună putem scrie, din nou, istorie!
Click aici pentru a precomanda cărțile!