Este pasionat/ă de gastronomie și nu știi ce cadou să îi iei? Nu se simte ofensat/ă că îl/o trimiți la cratiță dacă primește o carte de rețete? Ai rămas fără idei? Atunci acest articol s-ar putea să te intereseze. Am făcut o listă cu 6 apariții editoriale recente care pot încânta pe orice pasionat de gastronomie. O să le prezint în ordinea cronologică a achizițiilor pentru că nu este un top al lor ci o înșiruire. Dacă vrei să precomanzi cele trei cărți vechi de rețete românești (1841, 1847 și 1874) în curs de reeditare la Editura GastroArt intră aici.
Chefi de România, de Daniela Sima
Ed. Libris Editorial, 2018
Este singura carte scoasă la vânzare care reunește sub aceleași coperți rețetele unora dintre cei mai apreciați chefi de la noi, fie bucătari români care muncesc peste hotare. Are marele avantaj de a face cunoștință, la fiecare două pagini, cu stiluri diferite de gătit și viziuni culinare surprinzătoare. Fiecare chef este prezentat pe câte o pagină, este invitat să își spună crezul gastronomic iar față în față cu el îi apare preparatul, fel principal – signature dish. Un fel de tasting meniu la un eveniment de unire culinară la care au contribuit, așa cum am mai spus, unii dintre cei mai buni “chefi de România”.
Daniela Sima este unul dintre oamenii activi din HoReCa cu peste 20 de ani de experiență în top management.
Volumul costă 80 lei cu transport cu tot și poate fi comandat aici.
Duminica la prânz. Rețete care aduc familia împreună, Laura Laurențiu
Ed. Curtea Veche, 2018
Mă mândresc cu prietenia Laurei Laurențiu. Am și de ce. Este unul dintre cei mai profesioniști bloggeri culinari de la noi, dacă nu mă credeți pe cuvânt (oare de câte ori v-am trimis după himere?) vă invit să aruncați 5 minute ochii pe lauralaurentiu.ro.
Volumul este structurat pe meniuri, duminicale spune autoarea, dar și de sărbătoare. Îmi place mult acest sumar în care, în numai câteva pagini, poți găti acasă, după instrucțiuni, pentru întreaga familie încât să ai o masă care să fie pomenită mult timp de acum înainte. Rețetele sunt alese pe sprânceană, cu intuiția și experiența unui bucătar hârșâit la tigăi care știe că o carte de rețete adresată unui public larg nu trebuie să fie exclusivistă. Astfel, rețetele sunt la îndemâna tuturor, ingredientele se găsesc, tehnicile nu presupun o bucătărie cu utilaje profesionale. Pașii de urmat sunt clari și conciși și, așa cum scrie și Chef Nico Lontras pe coperta a IV-a, vă invit și eu să îi respectați cu atenție. Orice abatere de la instrucțiuni poate să intervină în chimia preparatului și rezultatul să nu fie cel intenționat.
Volumul costă 65 lei poate fi comandat aici
Trei secole de gastronomie românească, Daniela Ulieriu și Doina Popescu
Ed. Paralela 45, 2018
Așteptam demult un proiect editorial ca acesta. O trecere în revistă a principalelor cărți de bucate, începând cu epoca Brâncovenească până la Sanda Marin. Vorbim despre cărți de rețete care au modelat, timp de trei secole, felul nostru de a găti și de a mânca, care au creionat parte din identitatea noastră gastronomică, mai ales acea bucătărie urbană, sau cum o numește regretatul Radu Anton Roman, târgoveață.
Fiecare carte prezentată are parte de o inițiere în CV-ul autorului și o contextualizare istorică a momentului apariției pe piață. Este important ca atunci când lecturăm rețetele vechi să fim contemporani cu ele, să pricepem nivelul gastronomic la care eram și ceea ce se întâmpla simultan în alte țări. Altfel o să pargurgem niște texte care nu ne spun nimic, care nu au suficiente instrucțiuni pentru un bucătar amator obișnuit cu timpi și temparaturi de gătire pe care le găsești pe toate site-urile de profil. Volumul este un demers istoric, o recuperare necesară a unor bucate pe care străbunii noștri de la oraș le găteau ori li se serveau în restaurantele epocii. Bine documentată, cartea face deliciul oricărui pasionat de istorie, de antropologie, de sociologie și bucătărie, dar și cititorului curios, dezinteresat de ceea ce ne-am obișnuit a fi o carte de rețete clasică. Din fiecare volum prezentat autoarele au selectat câteva preparate emblematice oferind astfel robustețe analizei.
Felicit și Asociația pentru Restaurarea Gastronomie Românești ZEXE pentru susținerea proiectului și vă recomand, cu această ocazie, restaurantele ZEXE.
Volumul costă 44 lei poate fi comandat aici
Moldova – oameni, locuri, bucătărie și vin de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov
Ed. Cartier, 2018
Un ochi râde, unul plânge. Sincer vă spun că noi nu avem o astfel de minunăție grafică și editorială și spun asta cu mâhnire, dar extrem de entuziast pentru gastronomia de peste Prut. O bijuterie de carte, apărută în condiții grafice de invidiat, cu povești culinare demne de spus mai departe.
Aflat la o altă lansare a editurii Cartier, am stat pe fugă de vorbă de directorul editurii, Gheorghe Erizanu, care îmi spunea că volumul vine în contrapondere la cele scrise de Radu Anton Roman despre gastronomia moldovenească. Citez din memorie: probabil nu a fost călăuzit de cine trebuie pentru că nu aceea este gastronomia noastră reprezentativă.
Este o bucurie ca în aceste zile geroase să răsfoiești albumul, să citești poveștile despre mâncăruri, tradiții, gusturi și mai ales despre oameni. Parte din rețete sunt adunate de pe la bătrânii din satele basarabene (cu tot cu indicație geografică), respiră autenticitate și inspiră la nostalgii pe toți cei care duc dorul vacanțelor la bunici, cu mâncare perfectă gătită la sobă.
Volumul costă 99 lei poate fi comandat aici
Scurtă istorie a beției de Mark Forsyth și Vin și divin de Jean-Robert Pitte
Ed. Polirom și Ed. Baroque Books & Arts
Când vorbești despre vinuri un singur pahar nu ajunge așa că vreau să vă prezint acest două cărți împreună pentru că funcționează perfect la pachet. Dacă mai pui că prima e scrisă de un britanic și a doua de un francez avem tabloul complet.
Eu le-am citit una după alta spre deliciul neuronilor mei ahtiați după astfel de lecturi.
Mark Forsyth este jurnalist și scriitor, specializat în etimologia și istoria limbii engleze, dar din acest volum ai crede că e un umorist simpatic pasionat de istorie. “Scurtă istorie a beției. Cum, de ce și când s-au îmbătat oamenii din Epoca de Piatră până în prezent” este trecere în revistă a modelor ceremoniale și ritualice de a te face rangă în mod organizat și social acceptat. Voluml este scris cu umor, umor normal nu din cel negru (clișeizat în cazul britanicilor) și nu de puține ori (ceea ce credeți-mă nu mi se întâmplă) am bufnit în râs ori am zâmbit parcurgând paginile. Un mare merit îl are și Cristian Fulaș, traducătorul volumului.
Am perceput lectura ca o înșiruire de fan facts cu mult alcool și cu dat la rațe, cu suportul argumentativ al textelor antice și medieval care povestesc faptele prin ochii contemporanilor.
Cum multe dintre bețiile antologice, fie că vorbim de parangheliile din Egipt, Grecia, China antice, fie că ne apropiem de era noastră prin Rusia, Australia ori Vestul Sălbatic, sunt legate de credințe, mituri și religii mi-a fost ușor să-mi aleg o lectură complementară pentru aprofundarea subiectului. Vorbim de cea de a doua carte: Vin și Divin. În cazul acesteia subiectul vinului în raport cu credințele religioase este tratat mai serios, mai aprofundat. Ușor paradoxal, nici în acest volum nu este vorba doar de vin ci de mai multe băuturi alcoolice (sake, bere). Traducerea îi aparține doamnei Ines Hristea, prefața lui Valeriu Stoica și (felicitări editurii pentru profesionalism) revizia și adaptarea de specialitate lui Cătălin Păduraru.
Chiar dacă ar putea părea o lectură grea, pentru inițiați (vorbim de religii, da!), volumul este pe gustul tuturor celor de nivel mediu al cunoștințelor generale, dar curioși, și nici nu necesită, chiar deloc, cunoștințe aprofundate despre vinuri.
În ceea ce privește editura vreau să mai fac o paranteză și să îi felicit din nou pentru colecția In Vino Veritas (cred că îmi lipsesc doar vreo două cărți) care celebrează vinul într-o serie de cărți pe care orice pasionat ar trebui să le dețină. Citez de pe copertă: “O colecţie de texte lucide şi analitice, scrise de filozofi de seamă, lingvişti, biochimişti, producători şi critici de vin, într-o abordare filozofică a unei experienţe eterne. Într-o lume a consumatorilor tot mai sofisticaţi, interesul pentru vin este din ce în ce mai subtil. Şi, inevitabil, se nasc şi întrebări filozofice. Colecţie publicată în colaborare cu Avincis Vinuri.„
Scurtă istorie a beției costă 34,36 lei și poate fi comandată aici
Vin și divin costă 24,9 lei și poate fi comandat aici
Lectură plăcută!
Atenție: prețurile afișate erau valabile la momentul publicării articolului, orice modificare de cost aparține celor care le comercializează.
Recomandări Gastroart: alte trei cărți cu și despre gastronomie