Duelul bețivilor – moldoveni versus munteni, o poveste de pe la 1700

Cosmin Dragomir Istorie Udătură

Suntem în topurile celor mai mari consumatori de alcool din lume, deși istoria consemnează de atât de multe ori că predilecția noastră pentru beție nu era chiar atât de întâlnită. Adevărat că pare că ne-a plăcut tot timpul să ciocnim câte o cupă, două cu vin, ori să-nchinăm cornul plin cu lichid alcoolic în cinstea lui Dumnezeu ori a lui vodă, și că despre daci se vorbea că sunt atât de barbari încât beau vinul neîndoit cu apă așa cum făceau cizelații greci ori romani. Dar istoria și călătorii străini  spun că, spre deosebire de alții, locuitorii de pe actualul teritoriu al României nu aveau șanse să urce pe podiumul națiilor bețive.

Una dintre cele mai simpatice povești despre acest subiect îi aparține lui Dimitrie Cantemir și e culeasă din celebra carte: Descriptio Moldavie.

“De băutură nu au prea multă greaţă, dar nici nu-i sunt plecaţi peste măsură. Desfătarea lor cea mai mare este să petreacă în ospeţe, uneori de la al şaselea ceas al serii până la al treilea ceas după miezul nopţii, alteori şi până ce se crapă de ziuă, şi să bea până ce varsă. Rachiul nu-l iubeşte nimeni, afară de oştean; ceilalţi beau numai un pahar mic înainte de masă. Locuitorii Ţării de Jos, de la hotarul cu Valahia, iubesc vinul mai mult decât ceilalţi. Odată s-a iscat sfadă dacă moldovenii sau valahii sunt cei mai mari beţivi. Cei ce se luaseră la sfadă au mers pe podul de la Focşani (la hotarul dintre Moldova şi Valahia), unde atâta s-au sfădit amândoi cu paharele până când valahul a căzut jos de prea mult vin ce băuse. Drept plată pentru izbânda lui, moldoveanul a fost dăruit de domnie cu boieria.“

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Recomandare Gastroart: o nouă carte despre vinuri – #Winelovers’ Guide Into Romanian Treasures
Un nou volum inițiat de Vinul.Ro are prelansarea la București în data de 12 decembrie 2018, la wine ...