Ospătăria lui Iancu: Ouă umplute cu… grijă

Text al scriitorului Dan Iancu: 
Câți vin azi? Florina cu Jean, Andreea cu Radu, Frederick cu Paul, Camelia, care e gravidă cu soțul ei Teodosie, ce nume… Mde, poate vedem și o naștere în apartamentul nou… A, și George, Sorina, Florin cu Irina și Lou cu frumoasa lui soție… Mda. Eu și Teodora nu venim. Suntem. Asta-i numărătoarea. Deci vreo șaișpe inși. Ouă umplute… Deci șaizeci și patru de ouă umplute? Nu e așa, dar merge. Ce bine! Platouri să am. Să le pun la fiert cu sare și bine spălate. O să ia ceva vreme, dar merită. Cum ouăle le-am scos din frigider reci, nu calde, o să le pun în apă rece și de acolo pe aragaz. Timp avem. Ia să scot acum obiectele. Pateul de ficat făcut de ieri. Ce bine se ține, brânză telemea, urdă, mărar, muștar, smântână, castraveți și gogoșari murați, salatele, să le spăl, macroul afumat, o minune, ardei iute… cam atât. vom mai vedea ce și cum. La ornat o să pun castraveți verzi, ridichi, ceapă verde, mărar, pătrunjel și oi mai vedea eu ce pun. Să ajung acolo.
De pateul de ficat scap repede. Ia să pun castraveții aștia murați tăiați cubulețe mici în el și la frigider că deocamdată mai așteaptă. Brânza o bag în mixer. O bucată de telemea, urdă și smântână. Mărarul îl toc, un praf de piper și îi dau drumul… Pun puțin ulei de măsline… Gata! Gust… A, da. Iau câteva linguri și în ce rămâne pun niște usturoi, câțiva căței zdrobiți, nu prea mulți… Asta e tot acum. La frigider!
Acum să pun oala asta cu apa fierbinte la fiert. Când clocotește o sting și pun rapid macroul afumat să se desfacă. Îl scot rapid pe o farfurie și îl separ de oase și de piele. Am doi cartofi fierți în coajă, îi pun și pe ei în mixer, piper că sare e de la pește, ulei de măsline… Acum îi pun niște castraveți murați cubulețe, na că-i terminai… Nu mai pun ceapă de loc… Ia și asta drumul frigiderului. Deci până acum trei umpluturi aproape gata.
Ouăle au fiert? Bun așa. Să le dăm în apă rece. Curățatul e greu. Nu trebuie să ciobesc niciun ou. Le voi tăia pe din două pe lung. Cu grijă, dar mai ales cu un cuțit ascuțit pe care-l voi șterge după fiece ou. E mai frumos așa. Scot gălbenușurile și le pun deoparte. Acum spăl salata. O tai fideluță… ce frumos e un platou cu salată așa tăiată pe el cu cu ouă umplute… Pun direct ouăle pe platouri. Așa…
Acum să facem o maioneză mai groasă. Cum? Simplu, la maioneză mai punem gălbenușuri fierte. Cât vreau. E destul de simplu? Ok. Întâi să fac niște cubulețe de gălbenușuri și să pun niște maioneză simplă la o parte din ele. Gata. Deci am așa, să numărăm: pateul de ficat, brânza, peștele afumat și gălbenușurile. Patru. E ok. Punem maioneză groasă în pateu și în peștele afumat cât să fie totul păstos și frumos „ca în lume scos”, cum spunea bunică-mea. La brânză pun niște cubulețe, mă rog, asta mi-a ieșit mie, de gălbenușuri fierte… Așa. Deci umpluturile sunt gata. Urmează umplutul și ornatul. Trebuie să fie haios pentru că masa este o bucurie, nu o datorie, cum spunea… Cum spun eu și basta!
– Alo, vine cineva la umplut?
– Viiiiin…
– Nu tu, că-mi halești umpluturile…
– Păi nu mai e nimeni!
– Bine, stai acolo!
 

Scroll to Top