Evadare în Dealu Mare, o poveste cu multe vinuri și mâncare locală

Iar m-a luat Cezar Ioan (mentorul meu în ce privește vinurile) și m-a dus în plimbare pe la cramele din Dealu Mare. Tura asta am bifat patru crame (LacertA, Apogeum, Serve și Dagon) și vreo 25, cine să le mai numere mai ales spre final, de vinuri gustate.

Cramele au fost alese cât să bifăm câte una din toate cele patru tururi ghidate ce vor avea loc în weekendul 26-27 iunie și la care vă invit să vă cumpărați repede bilet că nu cred că mai sunt prea multe locuri.

Nu o să vorbesc despre aceste crame, fiecare are ceva special, de la priveliștea de excepție de la etaj la LacertA, la amforele pentru macerație de la Apogeum, de la povestea antreprenorială de la Serve, la hruba veche de 300 de ani de la Dagon. Prefer să le aflați fiecare dintre voi atunci când treceți pe acolo.

Așa cum am susținut și anul trecut proiectul în sine este mult mai important. Câteva crame din Dealu Mare – o zonă viticolă formidabilă, favorabilă vinurilor roșii și în special soiului Fetească Neagră s-au reunit într-o Asociație de profil care are ca scopuri (între altele) impunerea unui standard de calitate și creșterea turismului în zonă. Cel mai mare impediment este oferta de cazare, dar deja au început să se construiască din ce în ce mai mult (Apogeum va inaugural curând o pensiune, Casa Timiș se extinde etc.). Cel mai mare avantaj este proximitatea față de București (100 + de kilometri nu sunt un obstacol de netrecut pentru un daytrip). Și mai există un motiv întemeiat: cramele se află la distanțe foarte mici una de cealaltă, dar dacă aveți de gând să le vizitați de capul vostru musai să sunați înainte să vedeți disponibilitatea pentru degustări și tururi care diferă de la caz la caz.

Cred că proiectul Evadare în Dealu Mare, ajuns iată la a doua ediție, este una dintre cele mai importante initiative private pentru turismul enologic de la noi, o categorie cu un potential enorm.

M-a bucurat și atenția acordată mâncării. E greu pentru ei, neavând baze de date la dispoziție să identifice un specific zonal, dar am găsit extrem de multă deschidere în această poveste. Chiar și așa, cârnații de Pleșcoi, babicul, cașcaveaua din zonă, fasolea bătută (de Buzău, sic!) și diferite tipuri de zacuște ori slană se ivesc pe platourile ce însoțesc degustările. Îi sfătuitesc să îi încurajeze pe producătorii locali să se autorizeze, ba mai mult să cramele să devină puncte de desfacere și pentru astfel de produse. Am înțeles că deja în ceea ce privește artizanatul și alte industrii conexe (meșteșugărești) lucrurile încep să se lege.

Poate cramele ar trebui să plătească pe cineva să bată satele din jur și să culeagă rețete de la localnici ori să caute în biblioteci, în monografii din zonă, astfel de informații culinare. Astfel experiența ar deveni completă și seducătoare.

Mai jos, în comunicatul oficial, aveți toate informațiile necesare ?

Evadare în Dealu Mare – Ediția II – „Proximitate. Diversitate. Calitate”

Asociația Profesională Vitivinicolă Dealu Mare își așteaptă și anul acesta oaspeții la Evadarea în Dealu Mare, în weekendul 26-27 iunie 2021. Prima ediție, organizată în august 2020, a fost un succes, deși a fost organizată în condiții de pandemie și a trebuit să fim extrem de precauți pentru ca toți participanții să fie în siguranță, în timp ce se bucură de o experiență unică.

A doua ediție a Evadării aduce noi surprize pasionaților de vin care vor petrece weekendul alături de noi. O primă noutate este împărțirea cramelor în patru trasee a câte trei crame, în fiecare din cele două zile. Fiecare turist își poate alege câte un singur traseu în fiecare dintre cele două zile în care cramele sunt deschise, contra unui bilet disponibil exclusiv pe IaBilet.ro, care costă 260 lei cu transport inclus sau 200 lei cu transport propriu.

O altă noutate o constituie hărțile (una tipărită și alta electronică), ce îi vor ajuta pe turiști să înțeleagă mai bine regiunea și le vor oferi informații despre cramele din zona Dealu Mare. Harta tipărită va fi dăruită ca suvenir tuturor participanților și are și o componentă interactivă: cei care obțin pe ea semnăturile tuturor winemakerilor de la crame vor primi, în cadrul unui eveniment organizat în ajunul Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor din România (care anul acesta este pe 3 octombrie), titlul de ambasador onorific al regiunii viticole Dealu Mare.

De ce să vizitezi Dealu Mare? Motivele le găsiți pe harta tipărită a regiunii:

Proximitate – la doar o oră de Capitală și de principalul aeroport al României, în mijlocul uneia dintre cele mai mari concentrări urbane din țară, “constelația” cramelor din Dealu Mare este accesibilă pentru incursiuni de o zi sau de mai lungă durată și oferă ocazia descoperirii unei zone cu bogate tradiții istorice, arhitecturale și gastronomice.

Diversitate – nicăieri mai bine decât în Dealu Mare nu se regăsește o varietate atât de mare de crame – mici, mjilocii și mari. Împreună, dar și fiecare – cu filosofia și caracterul propriu – oferă iubitorilor de vin produse pentru orice gust și buzunar, disponibile în retail, ca și în restaurantele cele mai pretențioase.

Calitate – recunoașterea acesteia este autoasumată de Asociația cramelor din zonă prin Caietul de Sarcini al Denumirii de Origine Controlate și este confirmată recurent. La concursurile naționale și internaționale de profil, deși Dealu Mare nu este cea mai mare regiune viticolă din țară, vinurile de aici obțin mai mult de o treime din totalul medaliilor românești. Și asta de mulți ani.

 

Scroll to Top