Proiect românesc de combatere a risipei alimentare ajuns la final

Întreprinderea socială INTERSECT a derulat un intensiv program de conștientizare a risipei alimentare din România (6.000 tone/zi), prin campanii online privind aruncarea mâncării în gospodării, organizarea de ateliere educaționale în Timișoara și producerea de materiale educaționale disponibile gratuit pentru profesori și facilitatori comunitari.

 Proiectul „Stop risipa alimentară”, în perioada septembrie – decembrie 2021:

  • 10 rețete creative gătite din resturi alimentare, primite de la gurmanzi, bucătari și prieteni
  • 10 filme scurte care includ ideile gastronomice de reducere a risipei, lansate pe social media, cu 8.000 de vizionări
  • 180 de persoane participante la 6 ateliere în diferite locuri din Timișoara, în condiții de siguranță
  • 4 instituții de învățământ din Timișoara, partenere în atelierele educaționale
  • 35 de articole prietenoase și practice, în cadrul Jurnalului Intersect online, privind informații despre combaterea risipei alimentare
  • 000 de persoane din Timișoara, București, Cluj Napoca, Deva, Arad, Hunedoara, Oradea, Lugoj dar și din orașe din Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Olanda, Austria, Belgia, Danemarca, Republica Cehă și Canada, care au vizionat pe Facebook și Instagram activitățile proeictului „Stop risipa alimentară”

Campania online de conștientizare privind risipa alimentară „Ție ce ți-a mai rămas în frigider?”, în cadrul căreia au fost invitați influenceri, bucătari, bloggeri culinari sau persoane pasionate de gătit să prezinte rețete creative pregătite din resturi alimentare, a ajuns la peste 39.000 de persoane pe Facebook și Instagram. Rețetele au fost filmate, fotografiate, scrise iar video-urile scurte rezultate au ajuns la peste 8.000 de persoane.

În mediul offline, în Timișoara, s-au organizat ateliere, despre risipa alimentară în gospodării și magazine și despre metodologia compostării, în cadrul  Școlii Generală nr. 12, Liceului Teoretic Bartok Bella, Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara și Colegiului Tehnic Emanuil Ungureanu. De asemenea, s-a realizat o culegere cu fișe și exerciții privind risipa alimentară, care poate fi descărcată gratuit de pe site-ul proiectului și folosită de către cadre didactice și facilitatori comunitari, interesați de acest subiect.

„A fost interesant și provocator să adresăm acest subiect … neașteptat pentru toată lumea – că aruncăm mâncare într-o țară în care peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice, pentru că am vrut să ajungem și la comunitatea locală din Timișoara, unde ne derulăm majoritatea proiectelor, dar și la variatele comunități online, cărora le putem „vorbi”, datorită rețelelor sociale, nesperat de mult și de repede.” (Mihaela Vețan, inițiatoarea proiectului „Stop risipa alimentară”)

Proiectul „Stop Risipa alimentară” este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Parteneri: Asociația ECOSENS/Reciproc, Asociația Casa Plai, Asociația CRIES, Cămara din Totești, Mâncurry, Sodexo

Parteneri media: Gastroart, Observatorul Gastronomic, România Tradițiilor Creative, Guerrilla Verde

Detalii despre proiect și contact aici https://intersect.org.ro/stop-risipa-alimentara/

 

Asociația INTERSECT este înființată în martie 2021, cu obiectivul de reducere a pierderii și risipei alimentare. Prin activitatea asociației urmărim salvarea hranei considerată fără valoare comercială sau cu valoare comercială redusă, dar care încă are valoare nutritivă, făcând-o accesibilă, în condiții demne, celor care au nevoie de aceasta. Inspirați de inițiative naționale și europene, vom deschide primul magazin de combatere a risipei alimentare din vestul țării, sub forma unei întreprinderi sociale.

Scroll to Top