De ce am ajuns să vorbim despre niște alimente de parcă ar fi superalimente?

Jurnalistul și istoricul gastronomic Cosmin Dragomir, editorul coordonator gastroart.ro, a căutat să afle, în podcastul Cronicari Digitali, cum au ajuns niște alimente să fie tratate de parcă ar fi superalimente.

În primul episod din acest sezon al seriei ”Amintiri Gustoase”, Cosmin Dragomir a căutat răspunsurile în dialogul cu nutriționistul și expertul în fitness Cristian Mărgărit. Există sănătate fără avocado, chia și goji, iar alimentele minune intens mediatizate în ultimii ani au puteri absolute?

„De ce am ajuns să vorbim despre niște alimente de parcă ar fi superalimente? În principiu ele îți aduc foarte mulți nutrienți utili, deci cantități mari din acești nutrienți utili, în special vitamine, minerale, Omega 3, antioxidanți, dar cu puține calorii, pentru că ăsta e secretul. Să dai corpului ce are nevoie cu cât mai puține calorii, excesul de calorii e cel care dăunează.

Putem vorbi și despre excesul din anumiți amino-acizi, dar în principal dacă rezolvi treaba cu excesul de calorii, deci să nu bagi prea multă energie în corpul tău, iar corpul nu are ce face cu ea și o duce la uzură, atunci ești în regulă. S-au căutat tot felul de astfel de alimente, cu o cantitate mare de vitamine, minerale, antioxidanți sau alți nutrienți, dar cu puține calorii. Și sigur, te gândești imediat la fructele de pădure, la peștele oceanic, goji.”, explică Cristian Mărgărit cum s-a ajuns ca unele alimente să aibă parte de mai multă atenție când vine vorba de diete și fitness.

La fel ca în orice domeniu și când vine vorba de alimentația corectă, Cristian Mărgărit atrage atenția că este nevoie de moderație.
”Dacă ai scoate zahărul, făina și uleiul din alimentația ta, ai rezolva 80% din problema. Toate trei sunt vegetale, sunt de post și le găsești într-o infinitate de combinații, uleiul în cartofii prăjiți, pâine produsă de patiserie, dulciuri care sunt de post, vegane și îți fac rău. Și eu mai pun o linguriță de zahăr brun sau de cocoș în preparare, alții pun în cafea.

Nu e acea linguriță de zahăr cauza problemelor umanității! Problema este excesul, care se adună din mai multe alimente”, subliniază specialistul în dialogul purtat cu Cosmin Dragomir în podcastul Cronicari Digitali.

În primul episod din sezonul 5 al podcastului culinar Amintiri Gustoase, parte din Cronicari Digitali, Cristian Mărgărit, face o analiză o obiceiurilor nesănătoase și demontează mai multe mituri din jurul dietelor și alimentelor ”minune”.

În fiecare vineri dimineața, Cosmin Dragomir propune o călătorie în timp și spațiu, în căutarea gustului perfect, alături de pasionați de food și profesioniști.

Podcastul Cronicari Digitali, produs de Zaga Brand și Asociația Humart (Human Made Art), vine cu episoade noi în fiecare joi și vineri pe toate platformele de streaming audio și pe www.cronicaridigitali.ro.

Podcastul Cronicari Digitali este susținut de Raiffeisen Bank România și de Electrolux România. Partenerii proiectului sunt convinși că, prin accesul la educație, cultură și tehnologie, putem deveni cea mai bună versiune a noastră.

Scroll to Top