De ce Ziua Națională a Ciorbei

Sâmbătă și duminică, 23 și 24 septembrie, va avea loc, în comuna Sfântul Gheorghe din Giurgiu (aproape de București) prima ediție a unui festival cu ambiție: Ziua Națională a Ciorbei. Totul se desfășoară într-o zonă pitorească, pe marginea unui lac, înconjurat de livezi unde participanții sunt așteptați cu multe ciorbe, dar nu numai, muzică live, lansări de carte și dezbateri culinare. Organizatorii au pus la dispoziție autocare dus-întors din București până la destinație. Mai multe detalii găsiți aici Trebuie să recunosc că o astfel de inițiativă mă bucură mult. Este un prilej perfect de a celebra ceea ce eu consider a fi mâncarea națională. Am scris detaliat aici, un text care de fapt este postfața cărții lui Mircea Groza: Zămuri, supe, zupe și năcreli – bucate ardelenești din bătrâni pe care am editat-o în urmă cu câteva săptămâni. Cumva prin acest gen de manifestări, mai mult sau mai puțin festive, sper să sporim nivelul de conștientizarea a bogăției gastronomice de care dispunem. În timp ce ramenurile asiatice au parte de un PR puternic la nivel mondial, în timp ce borstchul ucrainean a fost recunoscut ca parte a Patrimoniului Intangibil UNESCO, în timp ce bouillabaisse face cu ochiul oricărui turist mai mult sau mai puțin gurmand, noi nu știm să ne promovăm, cu adevărat, unele dintre preparatele autohtone emblematice. Mai mult, și spun asta pentru a mia oară restaurantele sunt, în general, captive unor mentalități desuete și nu pot scăpa de inerția meniului clonat, standardizat, specific comunismului. Deși avem sute de rețete de ciorbe și supe rar găsești una locală, altfel, o ciorbă de la bunica chefului localului respectiv. Excepțiile confirmă că mulți clienți își doresc acest lucru. Observați ce succes înregistrează multe Puncte Gastronomice Locale care acoperă o nișă culinară aproape ignorată de HoReCa mainstream. Între timp sper ca genul acesta de evenimente precum cel recomandat mai sus să aducă un suflu nou în brandingul culinar de țară. Așa cum și cartea lui Mircea Groza (aflată deja la prima prelungire de tiraj) o face: Volumul “Zămuri – supe, zupe și năcreli; rețete ardelenești din bătrâni” de Mircea Groza, apărut în această vară la editura GastroArt este nominalizat la două categorii la Gurmand Awards 2023 – The best in the World. Cartea de povești gastronomice și rețete este nominalizată la categoriile “Food Heritage book” și “Eastern Europe book”. Câștigătorii vof fi anunțați la finalul lunii noiembrie în cadrul unui eveniment ce va dura zece zile. Premiile Gourmand World Cookbook Awards au fost înființate în 1995 de către Edouard Cointreau. Acestea recompensează cele mai bune cărți de gastronomie, tipărite sau digitale, precum și televiziunile culinare. Nu-mi rămâne decât să îi felicit pe cei de la Ciorberie pentru inițiativă și pe voi să aștept la un blid cu zamă la eveniment. Credit foto: © Valentin Jucov | Dreamstime.com
Scroll to Top