Cozonaci / Christ Ionnin (rețetă din 1865)

   Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare, și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pâne; pe la jumatatea frământăturii, adaogi puțin zahăr și stafide; frămânți până ce nu se mai lipește aluatu de mâni; apoi lași de se dospesce; îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt; ungi pe d-asupra cu gălbinare de ou și pui de se coace într-un cuptor cald. „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet”, Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci, Typographia Stephan Rassidescu, 1865. Te-ar putea interesa și: Cozonacul și pasca – o istorie, câteva etimologii și mai multe rețete Cozonaci / Kogălniceanu & Negruzzi (rețetă din 1841) Cozonaci tare buni / Ecaterina Steryadi (rețetă din 1871) Cozonaci adevăraţi Moldoveneşti / Maria general Dobrescu (rețetă din 1927) Cozonaci moldoveneşti / Constantin Bacalbașa (rețetă din 1934)