Untul este partea grasă a laptelui. Pentru prepararea untului avem nevoie de smântână. Smântâna se prepară din lapte. Luăm laptele și-l punem în o temperatură anumită, pentru ca să se prindă. După vreo câteva zile vedem că pe deasupra oalelor se află un strat mai gros. Aceasta este smântâna. Luăm smântâna, o punem într-o sticlă cu puțină apă caldă și începem s-o batem. După puțin timp observăm niște bobițe de unt care au început a se strânge. Luăm sticla și o răsturnăm într-un castron. Aici cu o lingură, strângem tot untul din zerul rămas, îl punem într-o farfurie și apoi pe urmă îl spălăm în mai multe ape reci. Astfel spălat untul îl servim, iar dacă e pentru mai mult timp îl sărăm pentru ca să nu se strice. Dacă vrem, îl topim și-l păstrăm în borcane de pământ și-i punem deasupra o cârpă umedă, deasupra căruia punem un strat de sare. Untul îl mai putem prepara cu mașina și în putineiu. Când îl cumpărăm trebuie să observăm pentru ca să nu fie falsificat. Untul topit poate să fie falsificat cu smântână sau cu cartofi. Cu unt se prepară și frișca. Se mai întrebuințează la diferite mâncăruri și diferite prăjituri.
Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.