În borcan, în partea de jos (pe fund), se pune un strat de mărar, cimbru, frunze de vișin.
Se așează castraveții, și hreanul, și ardeii iuți.
Deasupra, în borcan, se pune ca un capac mărar, cimbru, frunze vișin.
Pe fundul borcanului se mai pun și două degete de oțet, se completează cu apă, se golește apa într-un vas mare și se pune la fiert cu atîtea linguri de sare cîți litri are borcanul.
Se mai adaugă în apă foi de dafin și piper boabe. Se opăresc castraveții direct în borcan și se lasă nelegați pînă a doua zi, se mai opăresc o dată și se mai lasă o zi, iar după aceea se leagă.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală. Pentru ilustrație am folosit o pagină la întâmplare din acest caiet.