Trecem prin sită 6 roșii coapte, mari și nefierte, păstrăm zeama într-o farfurie.
Între timp, fierbem în apă cu sare 300 gr. macaroane pe care, când sunt fierte, le scurgem și le limpezim bine cu apă rece. Tragem în grăsime încinsă sau în ulei o ceapă tăiată foarte mărunt împreună cu 200 gr cârnaț afumat, adăugăm jumătate din sosul de roșii și mestecăm pe foc până când absoarbe tot lichidul. Atunci se amestecă cu macaroanele, se încălzesc bine împreună cu mezelurile pe foc și numai la urmă adăugăm și restul sosului de roșii, fie care îl încingem câteva clipe la foc, apoi servite, cui îi place poate pune în sosul de roșii și puțin zahăr, se servește cu salată sau castraveți acri.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală. Pentru ilustrație am folosit o pagină la întâmplare din acest caiet.