GarnituriMizilicuriRețete

Sos maioneză (rețetă interbelică)

Proporția e de 100-150 gr untdelemn pentru fiecare gălbenuș. Punem 2 gălbenușuri într-un castron cu o jumătate linguriță zeamă de lămâie, un praf de sare și puțin piper alb. Se freacă cu o lingură de lemn până ce gălbenușurile sunt bine mestecate. Abia atunci începem să punem untdelemnul picătură cu picătură. Se freacă mereu, punând din când în când și puțină lamâie, în totul pentru 2 gălbenușuri zeama dela o lămâie mică.
Când maioneza începe să se îngroașe, putem începe a pune și câte o lingură de untdelemn, dar nu mai mult.
Dacă se întâmplă să se taie în timpul preparării ei, punem un gălbenuș de ou într-un castron, începem să-l mestecăm cu o lingură de lemn și apoi cu o linguriță punem câte puțin din maioneza care s-a tăiat până s-a amestecat toată.
Dacă maioneza e reușită, dar prea groasă, se poate subția cu o linguriță de apă.

Maioneză cu smântână

Se pregătește maioneza de mai sus și când e gata se adaugă la 2 gălbenușuri 2 linguri pline de smântână groasă. Sporește maioneza și îi dă un gust mai fin.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
 

Share:

Leave a reply

many kinds of best quality replica watches.

richard mille replica