Ne pregătim temeinic pentru Congresul de Gastronomie și Vin din 7/8 iunie (Hanul Gabroveni, București) pe care GastroArt.ro îl organizează împreună cu Vinul.ro, RareFood Services & Concret Pr. Cum principalele teme ale congresului sunt istoria gastronomiei românești și identitatea culinară națională am rugat mai mulți antreprenori din zona de food & hospitality să ne răspundă la un chestionar la temă. Astăzi publicăm răspunsurile lui Marius Tudosiei ( DIGI24, Băcănia Veche).
Sunteți reprezentantul României la un Târg Internațional de Gastronomie și trebuie să prezentați cinci preparate tradiționale: care sunt acestea?
- Alivenci
- Sarmale în frunze de viță de vie coapte în oală de lut în cuptorul cu lemne sau făcute în foi de varză, dar coapte în dovleac, în cuptor.
- Borșul (generic, un borș oarecare – ceva de sezon: fie cu ștevie, fie cu lobodă roșie, sau dacă e în extrasezon de verdețuri: borș de hribi).
- Colivă
- Placintă cu brânză și verdețuri (cea cu aluat foarte subțire).
Sunteți reprezentantul României la un Târg Internațional de Gastronomie și trebuie să prezentați cinci produse românești: care sunt acestea?
- Brânza de burduf
- Cârnații de Pleșcoi
- Păstrăv în cobză
- Pastramă de oaie
- Turta de julfă
Sunteți ghidul unui grup de turiști străini: care ar fi itinerariul pentru un tur gastro-turistic de trei zile?
Deltă – Bucovina – Ardeal.
Cum ați defini indentitatea culinară a României în maximum 500 de semne?
Multe influențe s-au contopit în bucătăria românească, însă nici un filon n-a rămas neatins, integru, nemodificat. Am topit și re-turnat într-o formă noua toate aparițiile străine în bucătăria noastră, dezvoltând și adaptând totul. E o bucătărie care s-a limitat în resurse puține, antrenându-și creativitatea din plin. I-aș spune “bucatarie creativă de subzistență”.