„Mise-en-place” sau arta aranjării unei mese

Se apropie sărbătorile pascale și fiecare dintre noi se gândește cum să impresioneze pe aceia care vor lua loc în jurul aceleiași mese. E și motivul pentru care vă dăm mai jos câteva idei de aranjare a mesei, apelând la Kera Calița, amfitrioana fără de cusur, și la sursele ei demne de încredere.
„Ceea ce dă mesei strălucire și veselie e tocmai o față de masă de olandă fină spălată și călcată impecabil”. (În Sfaturi pentru menajeră, circa 1900, se precizează: „Fața de masă să fie de moleton alb. Când fața de masă e colorată, porțelana trebuie să fie albă sau ivorie”.
La fel, în Buna Menajeră: „Vrem să aranjăm o masă de ocazie, vom întrebuința o față de masă albă; în mijlocul mesei, peste fața de masă, punem o tabletă brodată, la fel ca fața de masă”.)
Urmează regulile elementare de aranjare a tacâmurilor, fie ele de argintărie sau de alpaca: „Cuțitul și lingura se pun la dreapta farfuriei și furculița la stânga” (când nu ai suport de tacâmuri d’argent). Asta în vreme ce ”șervetul este îndoit frumos, iar pâinea pusă înăuntru” ( când nu ai coș de pâine și inel de șervet de argint sau alpaca), iar „castronul cu supă este așezat pe o masă alăturată” la burjui.
Nu lipsesc nici indicațiile de regie, impunând anumite norme elementare de politețe: „Când masa este mai intimă………….
Vezi mai departe instructiunile de aranjare a mesei AICI
Acest text este un fragment, continuarea o puteți citi la linkul adăugat, și face parte din parteneriatul GastroArt.ro cu Radio România Antena Satelor. Vă mulțumim pentru înțelegere!
https://gastroart.ro/2017/04/02/kugelhopf-ul-casei-bacalbasa-reteta-de-pasti-din-1934/

Spată de miel umplută (rețetă din 1888)

Scroll to Top