2 linguri de unt, o lingură de zahăr și vanilină. Se adaugă în timpul fiertului atâta făină cât să fie o mămăliguță nu prea vârtoasă și se mestecă până se desprinde aluatul de oală și de pe lingură. După ce se răcește, se adaugă treptat 3 ouă. Se fierb în untură, luând cu lingura bucățelele cărora li se dă drumul în untura încinsă, unde își triplează volumul.
Se servesc fierbinți cu un sos făcut din vin, gălbenuș, zahăr și un vârf de cuțit făină, bătut pe foc până devine ca o smântână subțire. Aceste găluști se pot fierbe și în apă sărată și se servesc cu pesmet de cozonac sau alte dulciuri prăjite în unt.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com