Carnati fara pele

Cârnați fără pele (mititei) – 1897 („Cele trei bucătării principale”)

Cârnați fără pele este numele pe care mititeii aveau să-l poarte încă vreo 30 de ani după „botezul” lor, în cârciuma lui Iordache din strada Covaci. Semn că, în timpurile cu ritm „normal” de odinioară, pentru orice schimbare reală aveai nevoie de o generație (30 de ani), nu ca-n vremurile de acum, când n-avem doar cafea ori supă instant, ci și schimbări instant în mentalul colectiv. Dacă ar fi avut la îndemnână ce avem noi – nu doar radio-ul, televiziunea, ziarele, ci mai ales acest complex de pârghii, numit social media, probabil mititeii (cârnați fără pele) și-ar fi impus legenda și rețeta cu o viteză mult mai mare, iar între „crearea” (fie și pur întâmplătoare) a rețetei și așezarea ei în pagină de carte nu s-ar fi scurs un sfert de secol.

Carnati fara pele – rețeta

Se toacă mărunt carne de vacă sau de porc, i se scot vinele toate și zgârciturile, se sară, se presară cu piper sau cu ardei pisat, se amestecă cu ceapă și cu seu sau cu slănină dacă e carnea de porc și se adaugî puțină apă rece ca să nu se facă vârtoși. După ce se dă forma cârnaților, se frige în grăsime mai puind puțină ceapă și câteva linguri de zeamă ca să nu se ardă.
În tocătură se poate pune și puțină smântână și gălbenușuri de ouă, puțină nucșoară, vin, usturoi su coji de lămâie.
Se întrebuințează ca garnitură la bucate sau friptură, servindu-se cu muștar.
Mititeii trebuiesc fripți pe grătar, puși pe cărbuni foarte simplu.
____________
Carnati fara pele – sursa:  volumul „Cele trei bucătării principale – română, francesă și germană. Carte lucrată după cele mai moderne scrieri culinare, care, pe lângă mulțimea recetelor ce coprinde, se recomandă bunelor menagere pentru modul cel mai înlesnitor și practic de a le prepara. Bucate, prăjituri, dulcețuri, conserve, licoruri, siropuri și diferite alte preparațiuni pentru trebuințele casei. Bucătărie de toată mâna, de la cea mai simplă și economică până la cea mai lucsoasă”, Bucuresci, Editura Tipografiei Dor. P. Cucu, Str. Sărindar 10 și Bulevardul Elisabeta 8, 1897
https://gastroart.ro/2017/05/27/mititeii-cu-bicarbonat-de-sodiu-despre-inceputuri/
https://gastroart.ro/2017/05/27/mititei-strasman/

Scroll to Top